Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan i vinari sv. misom zahvalili za novu bogatu i vinorodnu godinu

Datum objave: 23. studenoga 2015.

U tjednu nakon što je proslavljeno Martinje, blagdan sv. Martina, vinogradari, vinari i vinoljupci okupili su se na misnom slavlju u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Blagdan svetog Martina kalendarski se slavi 11. studenog kada vinski proces dolazi u završnu fazu, tog je dana bilo veselo po našim vinogradima i klijetima, a sada ćemo se zahvaliti na dobrom urodu i plodovima vinograda svetom misom, poruka je gvardijana Željka Železnjaka koji  je dodao kako smo se veselili plodnoj godini i dobrom urodu grožđa koje nam je dalo i dobro vino.
Upravo zbog toga brojni međimurski vinari  u franjevačkoj crkvi bili su dio mise zahvale što je Bog po zagovoru svetog Martina bio i ove godine darežljiv. Kako je Međimurje poznato kao bogati vinorodni kraj te uz to ima jedna od kvalitetnijih vina, okupljanje u euharistijskom slavlju jedna je tradicija u vidu zahvale za ubrano i pospremljeno u lokalne vinske podrume.
Misu na kojoj se okupio velik broj vjernika, vinogradara, članova Udruge Hortus Croatiae predvođene predsjednikom Davidom Štamparom, predvodio je fra Josip Župan koji je uz same vinare, blagoslovio svaki urod i alat kojim se oni koriste te pritom naglasio kako je vinograd narod Božji, dok je Bog trs, a svi mi njegova loza.
Podršku vinarima dao je i ovog puta župan Međimurske županije Matija Posavec koji je vinare i vina Međimurja nazvao našim bogatstvom i pritom naglasio kako ga veseli činjenica da se svake godine sve više onih koji dolaze sa svih strana svijeta upoznaje s međimurskim vinom, koji je samo jedan pozitivan segment u dobivanju titule Europske destinacije izvrsnosti za gornje Međimurje.
Nakon svete mise uslijedilo je kraće druženje na kojem su vinari priredili degustaciju svojih vrhunskih vina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content