Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Suradnjom Međimurske županije i Izraela razvoj obrazovnog i poljoprivrednog sektora

Datum objave: 20. studenoga 2015.

Obrazovanje, kultura i međuregionalna povezivanja, samo su dio dodirnih točaka koje će u narednom razdoblju povezati Hrvatsku i Izrael. Potvrđeno je to službenim posjetom Međimurskoj županiji zamjenice šefa Misije u Veleposlanstvu te konzulice Države Izrael u Hrvatskoj, Irit Shneor. Nakon što je odradila predavanje u Srednjoj školi Prelog te posjetila i obišla grad, svoj je posjet zaključila prijemom u Uredu župana Međimurske županije Matije Posavca te pritom sumirala dojmove i pohvalila kraj u koji će se rado vratiti, kako je naglašeno s konkretnim projektima i planovima suradnje. „Ovim sastankom samo smo produbili dosadašnju suradnju, naime znate kako su gradovi Kiryat Tivon i Čakovec pobratimljeni, a sada je vrijeme da dobre odnose s Izraelom dignemo na novi nivo. Poznato je da okupljaju stručnjake u područjima kojima prednjače u svijetu, posebice po pitanju navodnjavanja, poljoprivredne proizvodnje, korištenja energije i vode kao energetskog potencijala“, rekao je međimurski župan i dodao kako je posebice za naše školarce, poljoprivrednike i gospodarstvenike važno ostvariti ovakvu suradnju.
Konzulica je priliku iskoristila za predstavljanje povijesti i religije Izraela uz naglasak na tehnologiju kao njihov najnapredniji sektor i snažno gospodarstvo koje je istaknula da je zajednička točka s Međimurjem. „Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku doći u Međimurje, smatram da imamo puno prostora za zajednički rad, suradnjom na projektima u obrazovanju, energiji i poljoprivredi. Važno je podijeliti iskustvo među zemljama ali i regijama, u prvom redu naših stručnjaka s Međimurskom županijom“, naglasila je konzulica i potvrdila da će se zalagati za suradnje regija koje spajaju države. Na sastanku su uz župana prisustvovale njegova zamjenica Sandra Herman i Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurje te su pritom naglasili kako mogućnost napretka vide u segmentu obrazovanja. Prema navedenim projektima, sustavu okrenutom obrazovanju i Proračunu prilagođenom mladima, konzulica je shvatila kako je posjetila jedan od uređenijih sustava u zemlji po tom pitanju.
Kako Izrael prednjači i u razvoju Centara izvrsnosti i potiču njihov rad ne kao nadstandard već obavezu, župan je odlučio kako će se odmah na temu povezivanja gospodarstva i znanja Veleposlanstvo povezati s Tehnološko – inovacijskim centrom Međimurje TIC-om, ali ujedno i vezano uz start up kompanije, nastavno na dobru suradnju s Hamag Bicrom, agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije koja nas je akreditirala u TIC-u. Prema Zagrebu će krenuti i pismo namjere koje će obuhvatiti ponudu suradnje, na temelju koje će svaki posao i projekt Veleposlanstva i izraelskog gospodarstva biti uspoređeni i s potrebama Međimurja te tamošnjih gradova, regija i investitorima. „Prema svim pokazateljima shvatili smo da ste trenutno najpoželjnija regija za ulaganje u Hrvatskoj, pa ne sumnjam da će prvi posao biti skoro sklopljen“, dodala je Irit Shneor.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content