Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurskoj županiji odobren projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna za sportske programe najmlađih

Datum objave: 20. studenoga 2015.

Međimurska županija uspješno je pripremila projekt i potpisala ugovor s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) sa sjedištem u Bruxellesu za provedbu projekta On the move (U pokretu). Projekt je prijavljen na program Erasmus+ Sport te je odabran između čak 334 prijavljena kao jedan od 19 koji će se ukupno financirati na području cijele Europske unije. Program Erasmus+ obuhvaća sve europske i međunarodne programe te inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Partneri Međimurske županije na projektu On the move dolaze iz 5 europskih zemalja i to Velike Britanije, Slovenije, Malte, Portugala i Slovačke.
Cilj projekta je pridonijeti podizanju svijesti o potrebi fizičke aktivnosti i zdrave prehrane kao temelja zdravog načina života kod predškolske djece i njihovih roditelja. Razlog za pokretanje ovog projekta je potreba suočavanja s izazovima rastuće pretilosti i niske tjelesne aktivnosti među djecom predškolske dobi u zemljama uključenima u projekt. Pritom je ključno djelovati kod roditelja na promjenu životnih navika u smislu intenzivnije fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, jer su upravo roditelji glavni uzor djeci te dobi. Prema istraživanjima, djeca koja se bave sportom od najranije dobi vjerojatno će ostati aktivna i kasnije u životu i manja je vjerojatno da će imati problema s prekomjernom težinom i s time povezanim kroničnim bolestima, a pozitivan je i učinak na razvoj osobina ličnosti. Projektom će se u svih 6 zemalja partnera organizirati tjedni (besplatni) sportski programi za djecu od 4 do 7 godina, a koji će uključivati gimnastiku, plivanje i atletiku te programi za obitelji (sportska događanja, kulinarske radionice i savjetovanja s nutricionistima).
Osmislit će se i video tutorial (set vježbi  za djecu i obitelji), slikovnice za djecu, smjernice za zdrave navike u obiteljima i to sve na 5 jezika. U Međimurskoj županiji u projekt će biti uključeno 200 djece predškolske dobi, a sportski programi odvijat će se tri puta tjedno na 4 lokacije: Čakovec, Mursko Središće, Prelog i Nedelišće. Proračun projekta On the move iznosi 462.572,55 eura, od toga 80% sufinancira Europska unija, a 20% partneri. Projekt će trajati od 1. siječnja 2016. do 30. lipnja 2017. godine. Isti je u ime Međimurske županije pripremila Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA koja je i okupila međunarodne partnere te je ovo nakon projekta pomoćnika u nastavi za koji je Međimurskoj županiji odobreno 2,6 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, još jedan dokaz angažiranosti djelatnika/ica razvojne agencije i Županije oko ulaganja u mlade i povećanje kvalitete života.
Ujedno, ovo je prvi puta da su hrvatske organizacije ostvarile financijsku potporu i to kao nositelji projekta te je uz Međimursku županiju projekt odobren i Hrvatskom olimpijskom odboru. Ujedno je najavljeno kako će do kraja studenog biti raspisan natječaj i za odabir koordinatora ovog vrijednog projekta.
 
FOTO: www.strukturnifondovi.hr

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content