Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 351. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog

Datum objave: 18. studenoga 2015.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno obeliska Nikole Zrinskog Čakovečkog u Gornjem Kuršancu, odana je počast ovom hrvatskom velikanu, banu, slavnom vojskovođi. Prigodnim programom i svečanošću obilježena je tako 351. obljetnica njegove pogibije. Uz paljenje svijeća i polaganje vijenac, počast su mu tom prigodom odali predstavnici Međimurske županije, Općine Nedelišće, Matice Hrvatske Čakovec, Zrinske garde Čakovec, Družbe Braće Hrvatskog zmaja, Vijeća mjesnog odbora Gornji Kuršanec, župe Novo Selo na Dravi te brojni građani. Članovi obitelj Zrinski povijesne su ličnosti koje su obilježile te čine jedan od temelja razvitka nacionalne svijesti i ponosa u Hrvata, a time i Međimurja, istaknuto je prilikom obilježavanja kojem su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednica Skupštine Međimurske županije Petra Kovačić, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun s predstavnicima Općinskog vijeća, predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Ivan Pranjić, pročelnik Družbe Braće Hrvatskog Zmaja Zmajski stol Čakovec Marijan Ramuščak, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu Željko Železnjak, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Novo Selo na Dravi Josip Janković, predstavnici Mjesnog odbora Gornji Kuršanec, pripadnici Odreda mađarskih izviđača iz Zagreba, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura te predstavnici županije Zala.
Iako se i dan danas nakon 351 godine još uvijek vode polemike o tome kako je umro, ono što je činjenica je da su Nikola Zrinski VII., kao i cjelokupna obitelj definirali nacionalnu svijest, ali i u današnjim okvirima i onu regionalnu, našu međimursku. „Kada danas povjesničari govore o slavi imena Zrinski, ističu tadašnje buđenje ranog nacionalizma. I to ne onog koji se danas zna i zloupotrijebiti, već onoga koji govori koliko se voli zemlja, koliko je netko spreman se za nju boriti te za nju ginuti“, u svom je govoru istaknuo međimurski župan Posavec i objasnio da je u povijesti županiji Zrinskih obitelj ostavila veliki trag te da je naša zadaća u svakom trenutku i na bilo koji način baštiniti njihovo ime.
„Mnoge ulice, trgovi, učilišta i muzeji nose ime Zrinski, dužnost nam je da to i dalje promoviramo kroz edukativni i turistički segment, ujedno ulaganjem u ostavštinu kao što je palača Zrinskih, ali i uvođenje tematike naših slavnih obitelji Zrinskih i Frankopana u škole i u obilježavanja, svečanostima kao što je ova“, dodao je župan. Da je Nikola Zrinski Čakovečki bio jedan od najvećih sinova hrvatskoga naroda, istaknuo je predsjednik čakovečkog ogranka Matice.
„To je čovjek koji je na višestruki način zadužio cijelu Europu, uživao visok ugled, zbog čega su mu na jednom sveučilištu u Njemačkoj i digli spomenik. Kao promicatelj vjere doveo je franjevce u Čakovec, pomogao izgradnju samostana i crkve, a kao pjesnik zbližio je dva naroda, Mađare i Hrvate“, objasnio je Pranjić. „Zahvaljujem svima koji su se danas okupili, ovo je veliki dan za općinu i cijelo Međimurje, ovakvim svečanosti najvažnije je očuvati spomen na žrtvu“, rekao je zamjenik načelnika. Kako je istaknuto, sudbina je htjela da u isto vrijeme obilježavamo nekolicinu događaja koji su obilježili vječnu borbu hrvatskog naroda za samostalnošću i opstojnošću, naime ujedno se prisjećamo i na žrtve Vukovara.
„Time u dva dana povezujemo dva trenutka koje možda dijeli 327 godina, ali spaja isti cilj – slobodna Hrvatska i nacionalni ponos“, za kraj je naglasio Posavec.
U programu su sudjelovali članovi Pjevačkog zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća te učenica Pala Bokić Liko iz Odreda mađarskih izviđača iz Zagreba, prigodnom recitacijom, a nakon samog programa u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marijine na nebo, služena je sveta misa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content