Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Brojni Međimurci u Vukovaru i Čakovcu pokazali da se grad heroj nikada neće zaboraviti

Datum objave: 18. studenoga 2015.

Obilježavanje velikih datuma, obljetnica koje su promijenile tijek naše povijest i formirale budućnost, moraju biti poticaj svima da ističu žrtvu koju su svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, dali u obrani domovine. S tim u mislima i ove su godine predstavnici Međimurske županije, uz više od 50 tisuća ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva, dali svoj obol svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – grada simbola hrvatske slobode, ali i snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu. Tamo su bili župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno sa zamjenikom Zoranom Vidovićem, Mladenom Novakom, predsjednikom Skupštine Međimurske županije, zamjenikom ministra kulture RH Alenom Kajmovićem i Darkom Radanovićem, pročelnikom UO za gospodarstvo te Željkom Sršanom, predsjednikom Udruge logoraša i branitelja grada Vukovara Međimurske županijem Zvonkom Horvatićem, policijskim službenikom koji je bio u logoru, zatim predstavnicima Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, HVIDRA-e, mnogih braniteljskih udruga kao i predstavnicima Policijske uprave Međimurske na čelu s Nenadom Plevnjakom i pripadnicima Hrvatske vojske.
Uz više od 120 branitelja iz Međimurje te uz prisustvo brojnih naših sugrađana, položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen-ploča postavljenima 2006. godine u čast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ujedno policijskim službenicima s područja Međimurske i Varaždinske županije, na Trpinjskoj cesti i kod ruševine zgrade bivšeg Borovo commerca u Vukovaru, na Memorijalnom groblju u Vukovaru.
Tako je 18. studenog u Vukovaru prilikom dostojnog obilježavanja 24. obljetnice pada ovog herojskog grada, župan Posavec istaknuo kako nakon dana provedenog na ovom posebnom mjestu, u posebnom gradu i prisjećanja 90.-tih nitko ne može i ne smije ostati ravnodušan, ali i kako je ponosan na sve građane koji vraćaju život u Vukovar te na Međimurce koji su im pomogli u obrani njihova grada. „Mnogi Međimurci, koji u našim sjećanjima i dalje žive, ostavili su trag u obrani Vukovara, posebice na Trpinjskoj cesti, groblju tenkova, gdje smo podigli i spomen ploču, ali ujedno i svim drugim mjestima gdje ćemo im odati počast, poštovanje i pijetet. Vukovar ćemo, kao i dosad, posjećivati svake godine, jer ne želimo da se ovakav zločin više nikad i nigdje ponovi“, istaknuo je međimurski župan te rekao da se u Vukovar vraća zbog svih poginulih i nestalih Međimuraca, ali i svih onih koji su tijekom 90-to dnevne opsade grada poginuli ili bili mučki ubijeni. Naime trinaest poginulih i dva nestala međimurska policajca naš su tužan doprinos obrani Vukovara.
Delegacija Međimurske županije ujedno je sudjelovala i u službenom programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine odvijao pod geslom Vukovar – mjesto posebnog pijeteta. Nakon programa u krugu Opće bolnice u Vukovaru Kolona sjećanja je krenula na put od nekoliko kilometara prema Memorijalnom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a valja napomenuti da je u programu tradicionalno sudjelovala i Zrinska garda Čakovec.
I u Čakovcu Vukovar svijetli
Na dostojanstven i primjeren način, u molitvi i s posebnim emocijama sjećanje na sve sudionike obrane Vukovara, potakli su sudionici programa „I u mom gradu Vukovar svijetli“ koji je podržala i zamjenica župana Sandra Herman uz gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača sa zamjenicima. Brojni Čakovčani i Međimurci, okupili su se u koloni sjećanja, ulicama grada od igrališta NK Sloge na čakovečkom Jugu pa do Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurske županije postavljenom na zidu čakovečke knjižnice Nikola Zrinski. U okviru programa pod okriljem Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Međimurske županije, Međimurske županije, Grada Čakovca, zajedno s mnogobrojnim građanima, učenicima osnovnih i srednjih škola, zapaljene su svijeće u Vukovarskoj ulici i podno Spomen zida.
Ispred spomen ploče postavljene na zgradi na nogometnom igralištu NK "Sloge", održan je kraći program, dok su na Trgu Republike postavljene svijeće kojima su se ispisala imena gradova Vukovara i Čakovca, nakon čega je u Scheierovoj zgradi održana svečanost te razgledana izložba „Vukovar 87 dana boli i patnje“, a u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu održana sveta misa za sve poginule i nestale branitelje. „Danas prevladava tuga, ali i ponos, tuga zbog sjećanja na naše poginule i nestale suborce te policajce, a ponos zbog toga što smo usprkos moćnijem neprijatelju tada ih znali i uspjeli zaustaviti, kako bi se ostatak zemlje pripremio za temeljitiju obranu i na kraju oslobođenje cijelog teritorija Hrvatske. Kada smo krenuli u akciju, svi smo zamišljali samo slobodu“, rekao je tom prigodom zapovjednik Antun Novak. Ono što je najvažnije je da se Vukovar nikada ne smije zaboraviti, na tamošnje se građane moramo sjetiti češće, ne samo jednom godišnje, a ujedno naša djeca i unuci moraju znati tko su bili njihovi preci i za kakve su se plemenite ideale borili. To je najmanje što Vukovar zaslužuje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content