Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Još tri međunarodna priznanja međimurskom turizmu

Datum objave: 14. studenoga 2015.

Nakon vrlo uspješne prezentacije i nagrada međimurskom turizmu u sklopu Dana hrvatskog turizma u Poreču, nova priznanja Međimurju stigla su iz Solina kraj Splita gdje je ovih dana održano nekoliko turističkih manifestacija na kojima su se okupili turistički novinari, turistički djelatnici, turoperatori te predstavnici turističkih agencija kao i veleposlanici Indonezije i Maroka, a pod pokroviteljstvom Svjetske turističke federacije i Europske asocijacije turističkih novinara.
U sklopu 21. smotre turizma, filma i krajobraza "Interstas", 17. ITF CRO - Međunarodnog festivala turističkog filma te 13. KEA/EFE CRO - predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za međunarodnu nagradu „Zlatni cvijet Europe“ dodijeljeno je nekoliko značajnih međunarodnih nagrada razvoju turizma Međimurske županije. Prema ocjeni stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda Zlatni Interstas 2015. dodijeljen je Turističkoj zajednici Međimurske županije za izniman doprinos unapređenju razvoja turizma, a time i značajan doprinos razvoju kontinentalnog turizma Hrvatska 365. Nagradu su primili predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, ujedno župan Matija Posavec i zamjenica predsjednika te zamjenica župana Sandra Herman.
Predsjednik turističke zajednice Međimurja Matija Posavec naglasio je kako ove nagrade ne čude s obzirom da se puno ulaže i radi, ali i postavljaju novi standardi u razvoju turizma. „S jedne strane, imamo brojke koje pokazuju stalni trend rasta broja gostiju i noćenja u Međimurju, s druge strane Europska komisija je ove godine dodijelila gornjem Međimurju titulu Europske destinacije izvrsnosti a s treće strane i turistički novinari i svjetska turistička federacija kroz ove nagrade vrednuju turističke rezultate na kontinentu Hrvatske. No, uvjeren sam to je tek početak, bit ćemo još bolji i kvalitetniji“, objasnio je Posavec.
Zamjenica Sandra Herman rekla je kako su ova priznanja još jedan dokaz kako Međimurje sustavno ulaže u razvoj i promociju turizma. Međimurje kao turistička destinacija daje velik doprinos ukupnom razvoju kontinentalnog turizma Hrvatske što je i ovoga puta prepoznato. No, Hrvatska nije krajnji cilj već pozicioniranje Međimurja na europskom turističkom tržištu, a ove nagrade daju snažni poticaj u ostvarenju tog cilja obzirom da su dodijeljene od europskih institucija, turističkih djelatnika i, što je najvažnije, turističkih novinara iz Europe.
Također, prema ocjeni Europske federacije turističkih novinara dodijeljena je nagrada direktoru Turističke zajednice Međimurja Rudiju Gruli za izniman doprinos razvoju turizma kontinentalne Hrvatske. „Ovo je veliko priznanje ne samo meni osobno već i smjeru u kojem ide turizam Međimurja. U spomenutoj kategoriji predložena su čak 44 kandidata od kojih su 23 kandidirana a 16 nominirano“, naglasio je.
Ove godine za prestižnu nagradu „Zlatni cvijet Europe“ od 7 predloženih gradova i općina, kandidaturu je zaslužilo njih petero, no samo dva su nominirana. Uz grad Poreč to je i općina Sveti Martin na Muri. Certifikat nominacije osobno je preuzeo načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec koji je u Solinu bio u pratnji zamjenice Petre Novinšćak, predsjednika Općinskoga vijeća Dražena Crnčeca te predstavnica Turističke zajednice Svetog Martina na Muri. Ova nominacija podrazumijeva dolazak međunarodnog povjerenstva sastavljanih od arhitekata, krajobraznih inžinjera i turističkih djelatnika te će ocjenjivati ekološku održivost, uređenost i uključenost zajednice u kvalitetu života mještana Općine Sveti Martin te će temeljem ocjene potencijalno dodijeliti nagradu Zlatni cvijet Europe.
Načelnik Makovec istaknuo je kako mu je čast jer ovo nije prva nominacija obzirom da je Sveti Martin na Muri već 2010. godine bio nominiran za nagradu te osvojio Zlatni cvijet Europe sa srebrnim znakom. „Kako smo u međuvremenu mnogo napredovali, nije neskromno očekivati i zlatni znak ove prestižne europske turističke nagrade“, rekao je.
Osim laureata iz Međimurja neki od dobitnika nagrada su talijanska nacionalna televizija RAI, Travelindex iz Hong Konga, AMC Comunications iz Budve, Nacionalni park Krka, Viteško alkarsko društvo iz Sinja ali i hrvatski glazbeni umjetnici poput Ane Rucner i klape Cambi.
Turisti su najbolji ambasadori mira, zaključak je to višednevne europske turističke manifestacije u Solinu gdje se Međimurje, još jednom, proslavilo kao nezaobilazna destinacija u kontinentalnom turizmu. No, dodjela najvažnije nagrade upriličiti će se sredinom prosinca u Bruxellesu kada će predstavnici Europske komisije dodijeliti gornjem Međimurju titulu Europske destinacije izvrsnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content