Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Oprostom duga Vlade RH, Nedelišće dobiva novu školu

Datum objave: 5. studenoga 2015.

Nastavno na sastanak kojeg su u jutarnjim satima u Općini Nedelišće odradili župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i načelnik Darko Dania,  na izvanrednoj konferenciji za medije najavljene su investicije koje će bez sumnje promijeniti identitet najveće hrvatske općine. Naime program kapitalnih investicija u suradnji Općine i Županije poprima potpuno novu dimenziju, kako su potvrdili, jer je sve dosad najavljene investicije ubrzala današnja odluka Vlade RH o preuzimanju duga od 42 milijuna kuna, kojeg su Međimurske vode imale prema sklopljenim sporazumima za sufinanciranje sustava javne odvodnje.
„To za nas u prvom redu znači skidanje novog tereta, jedne velike obaveze koju ima javno poduzeće, što je direktni doprinos ove Vlade boljitku i napretku za naše Međimurje. Ako ste primijetili, ovo je samo nastavak suradnje, jer smo ove godine oslobođeni i tereta duga vojarne, radi se o 10 milijuna kuna“, rekao je u uvodu međimurski župan i objasnio da se sve može zajedničkim radom kojim pokazujemo odnos onih koji se bave javnim poslom prema središnjoj vlasti. „To je najkonkretniji dokaz da se Međimurje ni u jednom segmentu ne zaobilazi, da se slušaju i naše potrebe“, dodao je Posavec te zahvalio predsjedniku Skupštine i načelniku na suradnji koja daje rezultate na boljitak općine, ali i cijele županije, što se potvrđuje realizacijom kapitalnih projekata.
Nedelišće dobiva novi centar, trg i turiste
Kako se rješavanjem jednog duga, koji osim Općine Nedelišće, obuhvaća i Općinu Donji Kraljevec te Grad Čakovec, stvara niz prednosti kod promišljanja o novim investicijama, najavljeno je kako se sada može krenuti u izgradnju dugo očekivane nove škole u Nedelišću na najboljoj lokaciji, u blizini crkve, Mesapa, SRC Trate te Nacionalnog gimnastičkog centra. „Škola ima 620 učenika, dvije područne škole, a ovime gledamo u budućnost jer želimo i trebamo novu školu, za što imamo i jednoglasnu odluku Općinskog vijeća. Ujedno postoje i velike potrebe za korištenje zgrade postojeće škole“, objasnio je načelnik. Upravo će tamo niknuti novi centar Nedelišća, uz preseljenje prostora općinske uprave, planiran je muzej prvoj tiskari, postavljanje zbirke Andrije Lesingera, dakako našlo bi se mjesta i za aktivnosti čak 86 udruga, a u slučaju preseljenja nema potrebe ni za dogradnjom vrtića ili jaslica. „Na ovome radimo već 15-ak godina, jer znamo da će tada mjesto imati zaokruženu cjelinu, ne samo prolaznu ulicu s 16 tisuća vozila dnevno, već svoj trg i centar, gdje će se zaustaviti turisti te vidjeti naše gospodarske i kulturne zanimljivosti“, rekao je predsjednik Skupštine i zahvalio saborskim zastupnicama Nadici Jelaš i Dragici Zgrebec koje su omogućile da se dug riješi.
Mislimo da je cijena vode zbog tog preuzetog duga bila možda previsoka, radit ćemo sigurno nove izračune i nastojati da se cijena smanji“, objasnio je Novak. Što se tiče nove OŠ Nedelišće, očekuje se skoro raspisivanje javnog natječaja uz financiranje Međimurske županije, a ako je suditi po drugim kapitalnim investicijama, bez sumnje će se i ubrzo krenuti s radovima.
„Zaista imamo investicija u škologradnji danas više nego u posljednjih sedam ili osam godina. Za prvu fazu OŠ Nedelišće predvidjet ćemo sredstva u Proračunu za 2016. godinu te će nam ona biti prioritet, jer ćemo ove godine u Orehovici i Pribislavcu te na Domu zdravlja napraviti veći dio posla. Cilj je da u naredne tri godine imamo završenu investiciju“, za kraj je objasnio župan Posavec i time dao najbolji mogući zaključak kako će se i ova sredstva usmjeriti isključivo prema kapitalnim projektima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content