Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija najbolja u Hrvatskoj u projektu osobnih asistenata u nastavi

Datum objave: 5. studenoga 2015.

Međimurska županija prijavila je najbolji projekt u resorno ministarstvo, od prvog dana nastave osigurala svakom učeniku pomoćnika te isto jedinstvenim modelom uvela i u sve svoje predškolske ustanove. Time je samo još jednom dokazala da sustav prilagođava djetetu, a ne dijete sustavu te s 44 posto sredstava koje usmjerava u obrazovanje opravdala svako ulaganje u napredak i razvoj svojih mladih. Ujedno je pokazala sposobnost privlačenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, uvođenjem jedinstvenog sustava za osiguranje pomoćnika u nastavi, projektom Škole jednakih mogućnosti u Međimurju koji je za razdoblje od 20. kolovoza ove, pa do 19. kolovoza 2016. godine vrijedan 2.665.257,24 kuna. Od toga će Međimurska županija kao nositelj financirati 165.257,24 kune, a ostatak će se sufinancirati iz bespovratnih sredstava, sve u suradnji s partnerima 21 osnovnom školom i 3 srednje škole.
„Ovo je jedan projekt po kojem smo prepoznatljivi, nakon što smo kao najbolji u Hrvatskoj prijavili i aplicirali projekt te ujedno dobili najviše sredstava. Ipak ono što je najvažnije je to da svi oni koji u Međimurju trebaju imati asistenta uz sebe, danas asistenta imaju, a ne samo to već treba reći da smo prvi krenuli i s pomoćnicima u najranijoj dobi. Time nismo pokazali samo koliko nam je važno obrazovanje, već  i koliko smo socijalno osjetljiva županija“, naglasio je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec i napomenuo kako ga posebno veseli što je Škola jednakih mogućnosti donijela zavidne pomake u radu s djecom. Županija naime već četvrtu godinu upravo za projekt ovakvog tupa u svom proračunu predviđa određena sredstva, što je samo dokaz da obrazovanje može i mora biti kvalitetno te će takvo i u Međimurju ostati, za što ćemo uvijek imati sluha, što je potvrdio i obećao međimurski župan. Tako su asistenti osigurani za 57 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama, a osim samim učenicima, podrška je dana i nezaposlenim osobama registriranima na tržištu rada, pa je Međimurje preko ovog projekta bogatije i za 54 asistenata. Mimo ovog projekta, Županija je uspjela osigurati i dodatnih 5 pomagača preko natječaja ministarstva za udruge i još 26 u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje.
To je upravo ono što građani očekuju od javnog sektora, složili su se prisutni na početnoj konferenciji projekta, a voditeljica Melita Sečan naglasila kako se ovim projektom intenzivno radi ponajviše na rušenju barijera u potpunoj društvenoj uključenosti i prihvaćanja djece s teškoćama kao punopravnih članova društva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content