Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tri županije zajednički kreću u integraciju javnog prijevoza

Datum objave: 3. studenoga 2015.

 
Varaždinska županija kao nositelj te Međimurska i Koprivničko-križevačka županija kao parteri, provode Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske. Temelj projekta je izrada Master plana kao strateškog dokumenta koji će pružiti izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte, ubrzati pripremu prometnih projekata u obuhvatu Master plana i povećati vjerojatnost njihovog financiranja iz EU fondova.
Tako je u Županijskoj palači u Varaždinu održana početna konferencija projekta razvoja Integriranog prijevoza putnika (IPP) i intermodalnog prijevoza tereta (IPT) na području regije sjeverne Hrvatske pri čemu je Varaždinska županija nositelj projekta, uz partnere Međimursku i Koprivničko-križevačka županiju. Osim predstavljanja aktivnosti projekta, u sklopu konferencije održano je i potpisivanje ugovora između župana Varaždinske županije Predraga Štromara i direktora odabrane tvrtke izrađivača Master plana, GEKOMA prof.dr.sc. Olega Antonića. Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je promet djelatnost od krucijalnog značaja te kako značaj i važnost ovog projekta najbolje vidjeti nakon provedbe i ostvarenih rezultata. „Veliki je to korak i siguran da će se u sve tri Županije odraditi na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Posavec. „Sjever Hrvatske ima problema u prometu i transportu, količina dnevnih linija u javnom prijevozu je premala, mogućnost putovanja s jednog na drugi kraj nije zadovoljavajuća, te su cijene previsoke“, naglasio je Štromar. Prof.dr.sc. Oleg Antonić pojasnio je kako će se za izradu ovog plana koristiti složeni matematički modeli i modeliranje kompleksnih sustava te da dosad nije bilo ovakvog objektivnog pristupa rješavanju nekog problema.
„Tražit ćemo egzaktna rješenja. Dobili smo odličnu priliku, imamo zdravi start i odlično je da su tri županije povezane u ovakvom gospodarenjem prostorom čime prednjače u cijeloj državi“, kazao je Antonić. Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal kazao je kako već postoji jak interes građana za ovim projektom te kako izaziva pozitivne reakcije jer se njegovom provedbom može značajno podići kvaliteta života.
Projekt će zapravo dati temelj za stvaranje kvalitetnog, modernog i efikasnog sustava integriranog prijevoza putnika što će svakako utjecati na povećanje dostupnosti i prohodnosti regije te doprinijeti smanjenju troškova u gospodarstvu. Samim time će se omogućiti rast produktivnosti, olakšat će se i poticati mobilnost te stvarati pretpostavke za uravnotežen gospodarski razvoj, što će i doprinijeti poboljšanju života svakog pojedinca. Integrirani prijevoz putnika zapravo je ideja javnog prijevoza u kojem su sva vozila objedinjena u zajednički sustav prijevoza, a za sve linije javnog prijevoza koristile bi se jedinstvene i zajedničke karte. Takav model prijevoza već koriste sve razvijene regije Europske unije i svijeta, što je dakako i dokaz učinkovitosti i višestrukih prednosti spomenutog modela.
Na konferenciji je koordinatorica projekta iz Varaždinske županije Petra Martak predstavila aktivnosti u okviru projekta razvoja IPP i IPT-a na području regije sjeverne Hrvatske, dok su predstavnici Saveza za željeznicu Slavko Štefičar i Ante Klečina predstavili model integriranog prijevoza putnika naglasivši njegove višestruke prednosti  kako za cjelokupno gospodarstvo tako i za same korisnike prijevoza.
Podsjetimo da projekt IPP-a sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 5.199.537,50 kuna te je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Projekta s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Sufinanciranje od strane MPPI-a iznosi 85%, dok preostali dio sufinanciraju spomenute tri županije – partneri na projektu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content