Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorenje sortirnice u Prelogu: Međimurje iznad prosjeka EU u sakupljanju otpada

Datum objave: 3. studenoga 2015.

Pobjednici Eko kviza učenici OŠ Prelog, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek svečano su danas otvorili sortirnicu korisnog otpada u Prelogu. Radi se o sortirnici koja je izgrađena u samo 100 dana, u sklopu reciklažnog dvorišta PRE-KOM-a u Prelogu, s kapacitetom 1200 tona godišnje. Kako je naglašeno, uvelike će pridonijeti značajnom ubrzanju rada te poboljšanju uvjeta rada za same radnike na sortirnoj liniji. Ona obuhvaća 25 tisuća stanovnika ili 7 tisuća domaćinstava te preko 500 pravnih osoba. Sedam jedinica lokalne samouprave donjeg Međimurja, Grad Prelog, Općine Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba već 10 godina zajednički gospodare otpadom putem vlastitog komunalnog poduzeća, a ovo je već druga kapitalna investicija koju pokreću u donjem Međimurju, nakon izgradnje kompostane.
„Ovakav standard koji smo si kao Međimurje postavili već nekoliko godina unatrag u zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša, ovom sortirnicom samo nastavljamo. Kada je realiziran jedan projekt ovakvog obima koji ima za cilj podizanje standarda i kvalitete života, onda to nije interes samo jednog kraja već cijele regije, ali i Hrvatske“, rekao je međimurski župan.  Naime poznato je kako je Vlada RH već ranije prepoznala Međimurje kao predvodnika kada je u pitanju gospodarenje otpadom, što je potkrijepljeno ulaganjem u komunalna vozila, kante, ali sada i potpomaganjem izrade kompostane i sortirnice. Novu sortnirnicu vrijednu 3,7 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tako financira s 80 posto bespovratnih sredstava.
„Vidimo da ovaj kraj bilježi pravi gospodarski rast, uz što dolazi i rastuća potrošnja materijala, koje rezultiraju stalnim povećanjem količine otpada. To nam predstavlja jedan od najvećih problema zaštite okoliša koji utječe na ljudsko zdravlje i kvalitetu života, a ova sortirnica samo je dio mjera kojom ćemo to promijeniti“, dodao je gradonačelnik te naglasio kako će Prelog ovom investicijom biti u kategoriji gradova s najvećim postotkom odvojenog i sakupljenog otpada. Do kraja godine tako se očekuje da će se odvojeno sakupiti i obraditi 50 posto otpada koji se sakuplja u donjem Međimurju, dok je plan do 2020. godine 70 posto otpada. „Točno 49,27 posto otpada ili 1940 tona sakupili smo ovdje u devet mjeseci, čime smo nadmašili europski prosjek koji je 43 posto. Lider smo u Hrvatskoj s 55,72 posto odvojenog skupljenog i obrađenog otpada, a do kraja godine planiramo završiti i natkriveni skladišni prostor vrijedan oko 300 tisuća kuna. Do takvog je uspjeha došlo jer sav otpad sakupljamo na kućnom pragu naših korisnika“, prilikom otvorenja naglasio je direktor komunalnog poduzeća PRE-KOM  d.o.o. Siniša Radiković. Sortirnicu je u cijelosti izgradila i opremila tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca, a direktor Đuro Horvat na svečanosti je objasnio kako je ovime Prelog prvi zeleni grad u RH. „Ovo predstavlja jedan izazov za generacije koje dolaze, otpad više nije problem, on je izvor ekonomskih procesa, on je resurs, jer nemamo zagađenje ili pak požara na deponiju“, rekao je čelni čovjek tvrtke koje je kratkom roku dobila nova velika svjetska priznanja za svoj rad na tom području i IT tehnologijama.
Projekt odvojenog sakupljanja korisnog otpada odvija se pod imenom Ne dvoji nego smeće odvoji!, a  nove pozitivne strane bit će i najavljena dodatna zapošljavanja, ali i činjenica kako će Pre-kom postati sabirni centar koji će na obradu primati i korisni otpad okolnih jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća. „Drago mi je da je Prelog s partnerima pokazao da zna, da može, a to prepoznala i država svojim financijskim učešćem. To je poruka da će ovakve stvari u Međimurju i ubuduće biti podržane. Veseli me što je upravo tvrtka Tehnix nakon dugo vremena dobila priliku za projekt u svom kraju, da se vidi što Međimurje može, kako može i kako mi ovdje radimo, da svi radimo zajedno bez puno riječi, uz upornost i marljivost“, za kraj je dodao župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content