Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Novih pola milijuna kuna stiglo u međimursku baštinu

Datum objave: 30. listopada 2015.

Samo jedna lokacija u najsjevernijoj hrvatskoj županiji, općina Sv. Juraj na Bregu i tamošnja crkva Sv. Jurja mučenika, nose epitete orijentira Međimurja. Nakon što se prije nešto više od sedam godina tamošnja crkva urušila uslijed radova, od tada se intenzivno radi na njenoj adaptaciji, preuređenju i rekonstrukciji. Da se to i ostvari, uz župu i Općinu, mnogo ulažu i država, Međimurska županija te Varaždinska biskupija, što je potvrđeno i danas posjetom zamjenika ministra kulture RH Alena Kajmovića i župana Međimurske županije Matije Posavca tamošnjoj općini. Uz predsjednika županijske skupštine Mladena Novaka, dočekali su ih načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović i župnik vlč. Ivica Puškadija te su zajednički obišli vanjske radove.
„Od tog nemilog događaja 2008. godine, ministarstvo kontinuirano daje značajnu potporu, ali smo svjesni i da je potrebno ubrzati određene projekte, pa smo zbog toga odlučili u ovoj godini im dodijeliti još jednu pomoć i poslati poruku da nam je stalo“, rekao je u uvodu Kajmović koji je posjet iskoristio kako bi župniku predao ugovor vrijedan 140 tisuća kuna. Naime sveukupno je u Međimurje donio novih 500 tisuća kuna osiguranih rebalansom Proračuna Ministarstva kulture RH. Radi se o dodatnim sredstvima za novih pet vrijednosti, crkve u Svetom Martinu na Muri, Svetom Jurju na Bregu, Draškovcu i crkvu Sv. Nikola biskupa u Čakovcu te Društveni dom u Vulariji.
U 2015. ministarstvo uložilo 8 milijuna, a tek će 2016. biti godina obnova
Ključ ulaganja i napretka je da na pravim pozicijama imate upravo ljude kao što je naš zamjenik ministra koji je identificiran s potrebama u kulturi ovog kraja. Dakako da nam je svaka pomoć dobrodošla jer se radi o vrednovanju naše baštine, a bez sumnje je tek pred nama godina mnogobrojnih obnova domova kulture, sakralnih objekata i ulaganja u materijalnu i nematerijalnu baštinu“, objasnio je međimurski župan te zahvalio ministarstvu koje je s 8 milijuna kuna uloženih sredstava ove godine prepoznalo važnost međimurske kulture kojom čuvamo našu ostavštinu te adaptiramo srca svakog mjesta u Međimurju.
U sedam se godina napravilo puno, no još puno tek treba, a svaka kuna koju dobijemo je iznimno vrijedna kao ulog u nešto što nije za danas, nego sutra i budućnost. S razlogom smo danas u vanjskom dijelu, jer radimo na velikoj obnovi cinktora crkve, koji je ujedno jedan od najljepših na hrvatskom sjeverozapadu“, naglasio je župnik i dodao kako će se dobivena sredstva utrošiti za kamene stupove, ali će i biti pravi vjetar u leđa za sve buduće pothvate i ciljeve.
Zamjenik ministra je ljetne mjesece iskoristio kako bi sa županom Posavcem pribavio osnovne podatke na terenu o potrebama u međimurskoj kulturi te temeljem toga pristupio prijedlozima projekata za rebalans proračuna. Pritom je obilaskom terena sve upoznao s natječajem javnih potreba u kulturu za 2016. godinu, kao i obavezom korisnika da o projektima razmišljaju puno prije nego je to bila praksa dosad. Rezultat toga je da je 2015. godine iz Međimurja bilo prijavljeno 160 projekata, vrijednih oko 17 milijuna kuna, dok je za 2016. prijavljeno 87 projekata, ali vrijednih 31 milijun kuna. „Međimurci su to prepoznali, danas znaju da je bitna kvaliteta i veličina projekta koja će biti prepoznata u ministarstvu kao značajna za sufinanciranje“, rekao je zamjenik.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content