Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Posavec ugostio čelnike najrazvijenije poljske regije: „Sredstva iz EU fondova čekaju i vas“

Datum objave: 28. listopada 2015.

Hrvatska i Poljska zemlje su koje godinama njeguju dobru suradnju, no kao mlada članica EU još moramo mnogo naučiti i pritom slijediti pozitivne primjere. Jedan od pozitivnijih upravo je poljski, kako je država već 12 godina u EU, a ova je regija krenula jednim dobrim smjerom“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i tim riječima izrazio dobrodošlicu delegaciji Kujawsko – Pomorskie regije koja boravi u trodnevnom posjetu Međimurskoj županiji. Peteročlana delegacija na čelu s članom Uprave regije Slawomirom Kopyscom u Međimurje je stigla u utorak kada im je pripremljen obilazak Čakovca, povijesne građe, Starog grada te Muzeja Međimurja Čakovec koje su ih ostavile bez dana, objasnili su na sastanku u Maloj vijećnici Međimurske županije.
Mi smo još pod velikim utjecajem ljepote ove regije, ali i vaše razvijene kulturne i sačuvane povijesne baštine. Mislim da smo već i prilikom samog dolaska shvatili da imamo mnogo zajedničkih i dodirnih točaka, u mnogim segmentima dijelimo isto mišljenje, u jednakom smjeru želimo razvoj, pa je ovo početak jedne dobre suradnje“, pritom je rekao Kopysc te predstavio svoje najbliže suradnike, člana Regionalnog vijeća, Waldemara Przybyszewskog, Katarzynu Rzemykowsku iz Odjela za međunarodnu suradnju, Malgoratzatu Kruk iz Odsjeka za europsku teritorijalnu suradnju te Katarzynu Lubansku, članicu Regionalne skupštine.
Poljaci su u Međimurju istaknuli svoje bogato iskustvo u korištenju fondova EU te činjenicu  kako isto žele i podijeliti, posebice s razvijenim krajevima kao što je sjever Hrvatske, za kojeg su čuli da je primjer rada u Hrvatskoj, pa zašto ne i šire. Kujawsko – Pomorskie regija pak je kao jedno od 16 vojvodstava u Poljskoj, ujedno i sa svojih 2 milijuna stanovnika jedno od najrazvijenijih, a sve zahvaljujući upravo dobrom pristupu i privlačenju sredstava europskim projektima. Mnoge projekte gosti će u Međimurju moći vidjeti odlaskom u Regionalnu razvojnu agenciju Međimurja REDEA-u, Tehnološko – inovacijski centar - TIC, Međimursko veleučilište, zatim u Prelog, Sveti Martin na Muri, ostale uspješne općine, posjetom međimurskih tvrtki i turističkih destinacija. Stoga je već dogovoreno kako će dvije regije potpisati Povelju o prijateljstvu i suradnji, kako obje itekako od iste mogu profitirati.
Zadovoljni smo što razvijamo suradnju s Poljskom i njenim regijama, jer ovi su krajevi po mnogočemu slični, zbog svog strateškog utjecaja i pozicija, ali i načina kako gledamo napredak i budućnost. Poljska regija ulaže u turizam, slobodno tržišno gospodarstvo, prepoznatljivost, privlači strane investicije i jedna je od najprosperitetnijih, a upravo je to i naš put“, rekao je Posavec uz prisustvo svojih zamjenika Zorana Vidovića i Sandre Herman, pročelnike Gorana Gotala i Darka Radanovića te gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom. Kovač je pritom objasnio kako je već uspostavljena dobra kulturna suradnja s Poljskom. „Povezali smo se s poljskim gradom Plonjskom, radimo to već desetak godina, u prvom redu nam je važno povezivanje tvrtki za bolju gospodarsku suradnju, a povezuju nas i povijest te naše sličnosti“, objasnio je. „Želimo saznati više o razvoju eko regije i eko proizvoda, nadamo se da ćemo uskoro konkretizirati našu suradnju regija, ali i država, danas smo već sa županom dogovorili zajedničke ciljeve i smjer kojim želimo ići. Ovdje ima puno potencijala, zajedno ćemo ih sve ostvariti, a volio bi da povežemo vaše i naše tvrtke, sklopimo suradnje i dogovorimo izvoz“, dodao je čelnik poljske delegacije, a međimurski župan objasnio kako je ključ uspješne suradnje činjenica da Poljaci već prilikom prvog dolaska vide potencijale koje imamo.
Neupitno je da je Međimurje sinergija gospodarstva i turizma, mi smo jedan od gospodarski najprepoznatljivijih krajeva u zemlji, čak 90 posto izvoza je upravo prema zemljama EU. Razvijamo enogastronomski turizam, ekološki turizam, a i gotovo svi turisti koji idu prema moru prolaze upravo preko Međimurja, pa smo i svojevrsna vrata prema Jadranu“, dodao je i primijetio kako sva iskustva koja je Poljska primijenila te uspješno iskoristila privlačenjem sredstava iz EU, mogu čekati i nas, uz razvoj i povezivanje na gospodarskom planu. „Mi već sada povezujemo muzeje, veleučilišta, klubove, spajamo gradove i regije, a upravo je to cilj prezentacije na tržištu EU“, naglasio je Posavec.
Kujavsko-pomeransko vojvodstvo podupire poduzetništvo financiranjem investicija i modernim tehnologijama. Više od 250 ponuda greenfield i brownfield investicija čekaju investitore. Karakterizira je i visoko kvalificirana radna snaga, s obzirom na razvijeni suvremeni sustav obrazovanja i dobru suradnju s fakultetima i srednjim školama. Značajka su i niske cijene, kompetitivnost, podrška gospodarstvenicima kroz programe financiranja i promocije, primjena suvremene tehnologije i fleksibilni sustav oporezivanja. Mogućnost kupnje ili najma nekretnina u industrijskim i tehnološkim parkovima moguća je po vrlo konkurentnim stopama. To je samo dio pozitivnih primjera koje kraj ima, uz autocestu koja pokriva cijelu regiju, dakako, financiranu iz EU fondova.
U sve to, međimurski čelnici uvjerit će se u ožujku 2016. godine, kada su pozvani na tradicionalni gospodarski forum, na kojem će se ujedno i konkretizirati suradnja potpisivanjem Sporazuma.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content