Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Danko Končar: Uložit ću u međimursko gospodarstvo

Datum objave: 24. listopada 2015.

Potencijali ulaganja u turizam, poljoprivredu, brodogradnju, ali i gospodarstvo u cjelini, afiniteti koji su jednog od najvećih hrvatskih investitora i poduzetnika ponukali da svoj jedan radni dan provede u Međimurskoj županiji. Radi se o Danku Končaru, vlasnik više kompanija, rudnika i tvornica koji je nakon prvog posjeta Međimurju već uz svoje domaćine, župana Međimurske županije Matiju Posavca i zamjenika ministra kulture RH Alena Kajmovića, odradio konkretne razgovore. „Planiram li uložiti u Međimurje? Pa da, zašto ne“, sa smiješkom je odgovorio na upit novinara jedan od najutjecajnijih Hrvata u svijetu prilikom obilaska Poslovnog parka Međimurje te dodao kako je dosad grubo rečeno u Hrvatsku uložio oko tri milijarde kuna, pa zašto ne dio dati i najdinamičnijoj regiji kao što je Međimurje. S dinamičnošću i agilnošću Međimurske županije upoznao se na svakom koraku posjeta, prvo na radnom sastanku u Uredu župana gdje mu je Darko Radanović, pročelnik UO za gospodarstvo pokazao najnovije gospodarske pokazatelje, a zatim i u Poslovnom parku gdje je Županija uz nedavno otvoreni CWS Bocco privukla i nove investitore iz Slovenije.
„Važno je da kod nas u ovo vrijeme po prvi puta boravi jedan od uspješnijih poduzetnika. To je ponajviše zbog pozitivne priče koju gradimo u međimurskom gospodarstvu, građevinsku dozvolu unutar jednog dana, efikasnu javnu upravu, praćenje investicije, a naš današnji gost vidi mogućnosti suradnje u nekoliko pravaca, od ulaganja u turističke sadržaje, otkup poljoprivrednih proizvoda, angažman međimurskih tvrtki za niz poslova koje radi ali i ulaganja u naše gospodarstvo“, objasnio je međimurski župan koji je Končaru prilikom njegovog prvog, no sigurno ne i posljednjeg posjeta Međimurju, predstavio sve potencijale uz obilazak i Gospodarske zone Sveti Martin na Muri te Termama Life Class Sveti Martin, ali i Vinarije Cmrečnjak. „Privlačenjem domaćih i stranih investitora izgradili smo nove tvornice, pokrenuli nove pogone i zaposlili nove ljude, a upravo to je ključ uspjeha, mi na taj način smanjujemo nezaposlenost, stvaramo konkurentnu radnu snagu koja onda dovodi i do povećanja prosjeka plaće. Važna nam je kvaliteta investicije te koliko će donijeti koristi onim radnicima koji su kvalificirani, a pozicija Međimurja i njeni potencijali, puno bolja nego je bila ranijih godina, prednosti iskorištavamo na svim poljima, surađujemo s regijama,
 „Možda jesam prvi puta u Međimurju, no mogu reći da mi to sada predstavlja kao nešto za pohvaliti se“, dodao je Končar. „Privukli su me rezultati koji se ovdje postižu, ali i sam razvoj ove regije koja je očito jedna od najdinamičnijih regija u Hrvatskoj. Mogli bismo reći da sam došao naučiti nešto što se može primijeniti u našim budućim projektima, pa su mogućnosti za suradnju nebrojene“, objasnio je. „Sv. Martin se intenzivno razvija u smjeru turizma, brodogradnje i privlačenja velikih investitora, ovaj je posjet dobra preporuka za dalje pa ne sumnjam da će rezultati i dalje dolaziti“, rekao je prilikom dočeka u gospodarskoj zoni načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec. Naime u tamošnji zoni djeluje 12 poduzetničkih tvrtki s više od 500 zaposlenih te trendom povećanja proizvodnje i broja zaposlenih, uz stopu nezaposlenosti u općini od 5 %.
Jedna od novijih investicija je i tvrtka Brodska montaža koja se bavi proizvodnjom dijelova za jahte i brodove te je svoja brodogradilišta u samo tri godine uspostavila u Rotterdamu gdje radi za svjetski poznati brend Oceanco i u Splitu, Salonit, za domaće brodograditelje. Novi poslovno - proizvodni pogon koji je niknuo u Svetom Martinu, nizozemskog investitora, zaintrigirao je i Končara te je nakon kraćeg sastanka odlučio dati i svoj obol investiciji vrijednoj preko 6 milijuna eura. Naime dogovorena je inicijativa o direktnoj suradnji brodogradilišta u Trogiru te pogona u Sv. Martinu. Naime ići će se na razinu povezivanja i proširivanja daljnje suradnje na poslove koja Brodska montaža već ima u planu ugovoriti s inozemnim investitorima. Na taj se način otvaraju nove poslovne prilike i Danku Končaru, ali i Brodskoj montaži, a kao potvrda tome već i prvi dogovoreni sastanak na tu temu koji će se održati u Splitu, sljedeći utorak. „Naše brodogradilište je kao lego kockice, gradi se oprema, mi je kupujemo i stvaramo“, objasnio je Končar i jasno dao do znanja da računa na dijelove proizvedene u Međimurju. „Povjerenje i priznanje već smo dobili iskazanim interesom i dolaskom gospodina Končara, zaista imamo puno dodirnih točaka koje smo ustanovili na sastanku, a nova suradnja je eto već na vidiku, investitor je u marine, a mi proizvodimo dijelove za brodove, računica je jasna“, objasnio je Robert Kralj, direktor tvrtke. Kako je uz brodogradnju i investiranje u već postojeću proizvodnju, poduzetnik s londonskom adresom istaknuo i želju za spajanjem enogastronomske ponude, posjetio je i Terme LifeClass Sveti Martin koje ostvaruju 80 posto noćenja u Međimurju, ali i koje nude najbolje od autohtone domaće kuhinje. Najbolji primjer toga je i tamošnji restoran Le Batat, u kojem je Termama, točnije jednom od  vlasnika Suadu Mimiću te direktoru Branimiru Blajiću ponudio mogućnost suradnje i eko proizvodnju hrane s njegovim hotelom Medena u Trogiru. „U ovom trenutku za nabavu hrane godišnje  izdvajam oko 12 milijuna kuna, pa želim surađivati s Vašim OPG-ovima kako bi međimurske proizvode i vina plasirali u moj hotel koji ostvaruje 240 tisuća noćenja godišnje“, rekao je Končar.
Enogastronomsko upoznavanje sa sjeverom zemlje, nastavio je u Vinariji Cmrečnjak na degustaciji našeg vina s kojim je bio oduševljen te kao vinar iskazao interes za kupnju te proizvodnju u Međimurju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content