Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec uz članove učeničke zadruge OŠ Sv. Martin na Muri otvorio izložbu jabuka

Datum objave: 20. listopada 2015.

„Pogačnica za naše pogače, kisela za šećeraše“, dio je pjesme posvećene voćki koja danas slavi svoj dan. Naime Svjetski dan jabuke danas je proslavljen u Galeriji i kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri, u organizaciji svetomartinske Udruge voćara, vinogradara i povrćara, LAG-a Međimurski doli i bregi te Savjetodavne poljoprivredne službe, jedinstvenom izložbom i stihovima glavnog koordinatora projekta Mladena Dobranića. Izložbu jabuke – starinske i nove sorte jabuka sa zanimljivim popratnim sadržajima, otvorio je međimurski župan Matija Posavec pritom u ime pokrovitelja rekavši kako uz Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu, mnogim aktivnostima udruge, ali i ovim obilježavanjem koje već ima svoju tradiciju, jabuka postaje međimurski brend.
„Bez sumnje je jabuka uz vino, sir z vrhnjem, meso z tiblice i bučino ulje jedan međimurski proizvod kojeg je tržište već odavno prepoznalo koje ima svoju perspektivu i prepoznatljivost“, rekao je Posavec i dodao da danas kada nekome kaže da je iz Međimurja pitaju kako za kvalitetno vino, tako i za zdravu domaću jabuku.
Na izložbi su se uz Udrugu voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, predstavili još i Agomeđimurje d.d. Čakovec, Međimurska udruga za integriranu proizvodnju voća, OPG Mladen Dobranić iz Brezovca, OPG Stanko Trstenjak iz Marofa, Stare hrvatske voćke-Pavao Kovačić i Zdenka Horvatić, Mladen Srnec iz Malog Mihaljevca, ali i učenici. Naime domaćin je uz kušanje svih, odlučio ponuditi i jabuke Učeničke zadruge Tinček OŠ Sv. Martin na Muri, kao i dobrote napravljene s jabukama i od jabuka. Upravo su pokrovitelji, uz Županiju, ujedno i Općina te TZ Sveti Martin na Muri, kao i Milorad Šubić iz Savjetodavne službe objasnili kako im je drago da i školarci te škola na čelu s ravnateljem Tomislavom Paljkom njeguju voćarstvo, tradicionalno, ali i suvremeno, uz zadrugu i voćarsku grupu. „Doajen voćarstva prof. Mikulić još je 90-tih godina napisao da je gornje Međimurje najpoznatija svjetska, odnosno europska regija jabuke zbog  velikog broja autohtonih sorti. Mi imamo jednu od većih zbirki, a iako su jabuke često podcijenjene, ovakvim ćemo ih okupljanjima zasigurno očuvati“, dodao je Šubić, a Dobranić objasnio kako svakako voće treba vratiti u sve škole, ali i da svakodnevno u udruzi rade na tome, njegovanjem postojećih starinskih sorti jabuka i drugog voća te ponudom novih, koje su među boljima u zemlji. „Nalazimo se u kolijevci jabučne proizvodnje, a za svako očuvanje tog ponosa, ali i napredak  apsolutno je zaslužan Mladen Dobranić kao naš najiskusniji voćar“, naglasio je načelnik općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec, uz prisustvo saborskog zastupnika Marija Moharića te predsjednika Skupštine  Međimurske županije Mladena Novaka.
Svjetski dan jabuke započeo se obilježavati u Londonu 20. listopada 1990. godine, a kako voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, logično je da i najsjeverniji kraj na dostojan način obilježi svoju svetkovinu jabuke. Posljednjih godina  u Hrvatskoj jača svijest o neprocjenjivoj vrijednosti i potrebi očuvanja starih autohtonih sorti  pojedinih voćnih vrsta kao posebnog  segmenta hrvatskog voćarstva, a na tome se intenzivno radi i u Međimurskoj županiji.
U sklopu Svjetskog dana jabuke organizirano je i predavanje Natalije Peter – Hunjadi iz Savjetodavne poljoprivredne službe u Čakovcu na temu Koraci do eko znaka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content