Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Počelo puštanje izbjeglica u Sloveniju, do završetka sve dežurne međimurske službe spremne

Datum objave: 19. listopada 2015.

Policija maksimalno kontrolira situaciju, Crveni križ i UNHCR podijelili su deke, hranu, piće, odjeću, kabanice i potrepštine za djecu, liječničke ekipe ZZJZ-a i ŽB Čakovec obavljaju preglede i osiguravaju lijekove, a Slovenci su počeli s laganim propuštanjem preko granice.
Kratak je to presjek događaja izbjegličke krize koja se od noći odvija na Graničnom prijelazu Trnovec, nakon što je Slovenija zatvorila granice te nije propustila novih 1800 izbjeglica. Oko 2 sata u noći ponuđene su im dvije opcije, prva da odu u prihvatne centre diljem Hrvatske koji su za njih otvoreni ili pak da na vlastitu odgovornost uđu u Sloveniju. Kako im je jedini cilj proći Hrvatskom i Slovenijom, ne se ovdje zadržavati te doći u Austriju ili Njemačku, nitko nije htio otići, već čekaju puštanje preko slovenske granice.
U to se uvjerio i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je na licu mjesta objasnio kako je već velik broj ljudi, iako usporenim tempom, pušten preko granice, no i kako je onima koji će se do kraja dana tu zadržavati, osigurana maksimalna skrb. U Međimurju nema mjesta za paniku, i Austrija i Slovenija ponovo su počele prihvaćati izbjeglice, a kako je naglasio Dominić, u suradnji s lokalnom vlasti na čelu sa županom Matijom Posavcem dogovorio je kako je jedan od glavnih interesa i zaštititi normalno funkcioniranje svih Međimurki i Međimuraca. To je bez sumnje i učinjeno, kako su izbjeglice koje su smještene na granici kod Trnovca dislocirane od naselja i ljudi, tako da kontakata s nikim ni nemaju, no sve se i dalje radi da se izbjeglicama s Bliskog istoka koje su ovog trena u Hrvatskoj na kiši i hladnoći, osigura što sigurnije napuštanje hrvatskog teritorijalnog prostora. „Osigurali smo sve što je moguće da u prvom redu ženama i djeci, kojih je iznimno puno, ne bude hladno i da ne ostanu gladni i žedni, pobrinuli smo se i za njihovo zdravlje, u svakom su im trenutku na raspolaganju liječnički timovi. Tu nam uz policiju na čelu s načelnikom PU međimurske Krunoslavom Gosarićem pomažu Grad Čakovec na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, ali i UNHCR, Amnesty international i Crveni križ“, rekao je međimurski župan i dodao kako zasad nema većih problema i da je sada vrijeme da pokažemo svoju humanu crtu, kao jedna tranzitna županija.
Kako doznajemo, u prijepodnevnim satima ŽB Čakovec ujedno je zbrinula tri trudnice, pritom se one nisu odvajale od svojih obitelji, dok su svi ostali na licu mjesta dobili potrebnu liječničku i svaku drugu pomoć. Iako se spominje mogući dolazak novog vlaka u Čakovec, takve informacije ni u jednom trenutku nisu potvrđene, kako se situacija mijenja iz sata u sat, već su to spekulacije u medijskim krugovima koje se mogu ali i ne moraju ostvariti.
Kako Međimurje za prihvatni centar nema  mogućnosti, Posavcu su ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić te potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić, potvrdili da Vlada radi sve kako bi se uz dogovore sa slovenskom Vladom omogućio što skoriji prelazak izbjeglica na slovensko tlo, prema njihovom željenom cilju. Stoga se do kraja dana isti i očekuje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content