Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U vrhunskoj organizaciji svih 1800 izbjeglica u sat vremena napustilo Čakovec

Datum objave: 17. listopada 2015.

Vrhunskom organizacijom policije, vatrogasaca, Crvenog križa, UNHCR-a, zdravstvenih ustanova, a uz prisutnost nikad većeg broja TV i medijskih kuća, ponovno smo pokazali koliko smo uređena i organizirana županija.
Kao što je i najavljeno nakon što je Mađarska zatvorila zelenu granicu s Hrvatskom, izbjeglice se usmjeravaju prema Sloveniji, pa je tako nešto iza 17 sati na željeznički kolodvor u Čakovec iz Opatovca stigao prvi vlak s 15 vagona te 1800 izbjeglica. Po dolasku, 1200 izbjeglica istog je trena otišlo prema Republici Sloveniji, dok je ostalih 600 izbjeglica raspoređeno u 12 autobusa te se također u rekordnom vremenu našlo na putu za Sloveniju.  Kako u Čakovcu nema uređenog prihvatilišta za izbjeglice, njihovo duže zadržavanje nije se ni očekivalo, već su uz dobru organiziranost svih prisutnih preko graničnih prijelaza prebačeni preko granice. Čakovec je samo i isključivo istaknut kao tranzitni centar, i to zbog pogodnog zemljopisnog položaja i većeg broja graničnih prijelaza sa Slovenijom te je na terenu najavljeno kako nitko neće doći u Čakovec, ali ni Međimurje, a da prethodno nije dobio dopuštenje da se dalje transferira prema Austriji i Njemačkoj.
Kako bi se spriječilo bilo kakvo duže zadržavanje, izbjeglice su transferirane na nekoliko graničnih prijelaza, u vlakovima prema željezničkim prijelazima Mursko Središće i Trnovec, a u autobusima prema cestovnim prijelazima u Trnovcu i Maclju u Krapinsko – zagorskoj županiji. Dosad je Hrvatskom prošlo oko 185 tisuća izbjeglica, no nakon novonastalih okolnosti zatvaranja granice, a zbog dobre prometne infrastrukture, grad Čakovec je u ovom trenutku samo novi tranzitni centar. Valja napomenuti kako je u posljednjih mjesec dana sveukupno 6 tisuća izbjeglica prošlo Međimurjem, nijedna se osoba prilikom transfera na međimurskom tlu nije zadržavala, već kao danas, u sat i pol prošla granicu. Bilo bi i u kraćem roku, no policijski službenici napravili su sve što je njihovoj moći da se obitelji ne razdvajaju. Cijelu akciju popratilo je više desetaka televizijskih kuća među kojima i BBC, Al Jazeera, nacionalne tv kuće iz Mađarske, Slovenije i Srbije te uz domaće čak i japanski novinari. Svi su s nestrpljenjem promatrali kako će se odvijati transfer autobusima i vlakom te ocijenili kako je sve prošlo besprijekorno.
Među izbjeglicama primijećen je veći broj žena i djece, što je bez sumnje pridonijelo brzini akcije, a da je sve pod kontrolom te da smo i ovog puta pripremljeni dočekali izbjeglice, potvrdili su dolasci međimurskog župana Matije Posavca, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, načelnika PU međimurske Krunoslava Gosarića te Ladislava Sökea, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec na kolodvor, gdje su nadgledali situaciju.
Ono što je potvrđeno, s ovih 15-ak minuta koliko su izbjeglice bile na samom kolodvoru, svakodnevni život Međimurki i Međimuraca ni u jednom trenu nije narušen. Iako smo u ovom trenutku tranzitni centar, sve su službe potvrdile kako mjesta panici zaista nema.
Dakako, nije na odmet spomenuti da je Slovenija prihvatila sve izbjeglice, a kako doznajemo, broj izbjeglica koji je došao u Čakovec ujedno je i dogovoren s predstavnicima Vlade Republike Slovenije, što dokazuje i činjenica da su slovenske željeznice poslale svoju lokomotivu. U Čakovcu je organizacija i ovog puta bila besprijekorna, nitko ni u jednom trenutku nije napustio prostor kolodvora, niti je kolodvor bio u bilo kakvoj blokadi, obzirom da se transfer odvijao na 7. kolosijeku.
Za to je zaslužno visoko policijsko osiguranje, aktivisti Crvenog križa, UNHCR-a, Amnesty Internationala, vatrogasaca te dežurne ekipe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Županijske bolnice Čakovec.

FOTO: Zlatko Vrzan

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content