Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurju prestižna priznanja na Danima hrvatskog turizma u Poreču

Datum objave: 16. listopada 2015.

Dani hrvatskoga turizma ove su godine od 12.-14.listopada održani u Poreču u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice. Već tradicionalni skup turističkih djelatnika koji je okupio preko tisuću sudionika organiziran je kako bi se analizirali rezultati turističke sezone u ovoj godini te najavile aktivnosti za iduću godinu. Uz predstavljanje akcijskih planova za razvoj posebnih oblika turizma raspravljalo se i o Strategiji razvoja hrvatskog turizma te novim projektima. U sklopu dana turizma održana je i dodjela turističkih nagrada pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima i to po novom modelu. Postojeća kategorija nagrada koje se dodjeljuju poslovnom sektoru, Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, a koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora, od ove je godine proširena. Uz već postojeće, za hotele, kampove i marine, od ove su godine uvedene i nagrade za DMC, hostele, obiteljski smještaj, charter kompaniju, restorane te seoska domaćinstva.
Za međimurski turizam ovo je bila naročito uspješna godina obzirom na sve parametre koji su poboljšani. Međutim, najvažnija nagrada je priznanje Gornjem Međimurju koje ponosno nosi titulu europske destinacije izvrsnosti. Naime, ta se nagrada dodjeljuje već deset godina i to prijedlogom Europskog parlamenta prema Europskoj komisiji da provede izbor europske turističke destinacije izvrsnosti sa ciljem promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanja zemlje i regije, primjera dobre prakse i održivog razvoja turizma. Kako su svake godine različiti kriteriji i različite teme, ove je bila tema: „Turizam i lokalna gastronomija“. Upravo po tome je Gornje Međimurje osvojilo ovu prestižnu titulu, a kako je gastronomija jedan od ključnih proizvoda projekta „Hrvatska 365“, Hrvatska turistička zajednica odlučila je dodijeliti posebno priznanje iako će se glavna svečanost dodjele nagrade održati sredinom prosinca u Bruxellesu.
Osim europske destinacije izvrsnosti, u Međimurje je otišla i nagrada „Antun Štifanić“ za osobite zasluge i doprinos u razvoju turizma. Nagradu je dobio načelnik općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec koji već u 6. mandatu razvija općinu te su kroz to vrijeme nastale Terme Sveti Martin, Mlinarska kuća, razvili se OPG-ovi, seoski turizam, zaživjele brojne manifestacije i slično.
Nagradu je primila i Tatjana Hažić u kategoriji „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“ kao doprinos kvaliteti usluge na obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu kao i Terme Sveti Martin za iskazan održivi turizam kroz doprinos očuvanju prirode i okoliša.
Predsjednik turističke zajednice Međimurja i župan Matija Posavec istaknuo je kako je evidentan rast turizma u Međimurju. U prvih osam mjeseci 2015. godine zabilježeno je 84 000 noćenja što je rast za 20%. U tom razdoblju u Međimurju je boravilo 34 823 turista od čega 19 200 domaćih, što je više za 1100, i 15 700 stranih gostiju, što je povećanje za čak 4 500 stranih gostiju. Uzimajući u obzir broj stanovnika, broj smještajnih kapaciteta, hotela i OPG-ova, Međimurje je turistički najbrže rastuća županija u Hrvatskoj.
Rezultati u turizmu očituju se ponajviše u ljudima, njihovoj vrijednosti, poduzetničkih duhom i željom da se iskoriste prirodni potencijali koje imamo no Međimurska županija kontinuirano sufinancira projekte u turizmu te kroz rad županijske turističke zajednice ali i koordinaciju s lokalnim turističkim zajednicama organizira brojne manifestacije, sajmove i atrakcije koje sigurno Međimurje svrstavaju u nezaobilaznu destinaciju kontinentalnog turizma Hrvatske.
Na ovogodišnjim danima turizma održano je niz zanimljivih predavanja, foruma i prezentacija poput brendiranja destinacije „Croatia, full of life“, „Kako dostupnost interneta mijenja turizam“, susreta turističkih djelatnika sa predstavnicima Vlade RH kojima su nazočili zamjenica predsjednika turističke zajednice Međimurja Sandra Herman i voditelj ureda Rudi Grula kao i voditeljica turističkog ureda grada Čakovca Boška Ban Vlahek, predstavnici općine Sveti Martin na Muri predvođeni načelnikom Franjom Makovcem, zamjenicom Petrom Novinšćak i voditeljicom turističkog ureda Ivanom Živčec, zamjenica načelnika općine Nedelišće Ivanka Novak te predsjednik županijske skupštine Mladen Novak.
Svečanoj dodjeli godišnjih turističkih nagrada nazočili su, i nagrade podijelili, uz domaćina ministra turizma Darka Lorencina te predsjednika Hrvatske turističke zajednice Ratomira Ivičića, i potpredsjednici Vlade RH Milanka Opačić i Branko Grčić te ministri Boris Lalovac, Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić, Gordan Maras i Siniša Varga.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content