Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski i bjelovarsko-bilogorski župan potpisnici projekta za GSV financiranog iz strukturnih fondova

Datum objave: 13. listopada 2015.

Unapređenje učinkovitosti radne snage, razvoj ljudskog kapitala i jačanje socijalne uključenosti u RH, strateški su ciljevi javnog poziva vrijednog oko 18 milijuna kuna kojim se financiranjem iz strukturnih i investicijskih fondova, a u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava RH ulaže u jačanje socijalnog dijaloga. Ukupno će se u Hrvatskoj financirati 18 projekata, među kojima i jedinom kojem su nositelji dvije županije, „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“. Nakon što su međimurski župan Matija Posavec i bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta, krenula je i njegova prva faza, početnom konferencijom u Bjelovaru, gdje je projekt predstavljen ciljanoj skupini, predstavnicima GSV-a, ali i poduzetnicima, članovima sindikata, predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te javnosti. „Obje županije u svom radu dokazuju koliko im je važan odnos prema gospodarstvu uz transparentni javni sektor i dobro funkcioniranje vijeća, a ovo je jedan novi iskorak kako smo uvjerenja da je socijalni dijalog okvir kojim stvaramo bolju budućnost za našu javnu upravu i građane kojima upravo javni sektor mora pomoći u nastojanju da im rad i život budu što kvalitetniji“, rekao je u svom obraćanju župan Posavec, dodavši kako je zbog sličnosti dviju regija ovo logična suradnja, nakon što je posljednja ostvarena na bjelovarskom sajmu. „Zajedno svakako možemo više i dalje te se veselim nastavku odlične suradnje, ali i boljitku gospodarstva također. Već se vide pozitivni trendovi u gospodarstvu, koje ćemo ovakvim projektima samo nastaviti“, dodao je bjelovarsko-bilogorski župan.
Radi se o jednogodišnjem programu vrijednosti 413.714,91 kuna, uz 100-postotno sufinanciranje fondova, koji će do kraja srpnja 2016. godine bez sumnje ojačati kapacitete članova gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije. Pritom će se ujedno i izraditi trogodišnji strateški okviri rada, ali i organizirati radionice i okrugli stolovi u Bjelovaru te Čakovcu, ustrojiti Tajništvo GSV-a Bjelovarsko-bilogorske županije, odraditi edukacije, predavanja, ali i studijsko putovanje u Irsku. „Nakon provedbe očekuje se veća učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera, kao i poboljšanje organizacijske sposobnosti s naglaskom na pozitivan doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima socijalnog dijaloga na regionalnoj razini“, objasnila je Zvjezdana Galkowski, iz Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije.
„Pokazali smo svatko na svojoj strani dobre rezultate, ali u dvoje smo jači te ne sumnjam u dobre rezultate ovog projekta. No ne bi smjeli samo na tome ostati, već se okrenuti i prema zemljama koje su napredne u socijalnom dijalogu kao Norveška i Švedska. S njima ćemo također ovim projektom lakše uspostaviti suradnju“, dodao je Stjepan Hittner, predsjednik GSV-a Bjelovarsko-bilogorske županije. „Ovaj će projekt samo doprinijeti napretku gospodarske priče na sjeveru zemlje, mi već sad bilježimo sve pozitivnije pokazatelje, uz to što 73 posto poduzeća posluje pozitivno, većina istih je izvozno orijentirana, a raste i osobni dohodak te zaposlenost“, objasnio je Zoran Vidović, predsjednik GSV-a Međimurske županije, ujedno zamjenik župana, na što se Posavec nadovezao da je GSV tijelo koje nije oformljeno samo radi forme, već ono predlaže, raspravlja i daje smjernice kako bi se izvršna vlast znala postaviti prema gospodarstvu. „Takav je rad vidljiv i u našim županijama, a to je zato jer se rezultati vide. U Međimurju bilježimo 1168 novih radnih mjesta, 90 posto izvoza, a tek je vrijeme trajanja projekta trenutak u kojem očekujemo još veći rast, jači izvoz i smanjenje nezaposlenosti“, za kraj je rekao međimurski župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content