Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: „Dane našeg ponosa moramo slaviti, ne samo obilježavati“

Datum objave: 7. listopada 2015.

I mi Međimurci dali smo veliki doprinos oslobađanju i izgradnji naše domovine, a ovaj je dan nova prilika da to još jednom istaknemo te izrazimo zahvalnost svima onima koji su branili Hrvatsku na dugom i teškom putu stjecanja samostalnosti i slobode“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti obilježavanja 8. listopada, kada se u Republici Hrvatskoj slavi Dan neovisnosti. Tom su prigodom vijence na spomenik borcima, poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu položile delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave međimurske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji, a ujedno su kod Spomen zida zapaljene svijeće uz županovo obraćanje okupljenima i molitvu gvardijana Željka Železnjaka za sve branitelje.
Počast su svim hrvatskim i međimurskim junacima odali potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborski zastupnik Dragutin Glavina, međimurski župan sa zamjenicima Zoranom Vidovićem i Sandrom Herman, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Romanom Bogdanom i  Mario Medvedom, vijećnici Skupštine, predstavnici Zrinske garde Čakovec, PU međimurske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji i prijatelji stradalih boraca. Hrvatska slavi Dan neovisnosti, u sjećanje na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ. Sabor Republike Hrvatske, tada je tom povijesnom odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji. Mnoge Međimurke i Međimurci svečanost su iskoristili da se prisjete dana ponosa i povijesne sjednice Hrvatskog sabora kada je naša zemlja postala neovisna i samostalna, kao i velikog broja hrvatskih branitelja i policajaca koji su, svaki na svoj način, dali svoj doprinos u vrijeme ratnog razdoblja.
Pozivam vas da ovaj dan ne samo da obilježite, već slavite. Slavimo naš nacionalni ponos, a upravo na temeljima te slavne prošlosti imamo obavezu prema onima koji nisu s nama, a koji su dali najvrednije što su imali, svoje živote za domovinu, da se za Hrvatsku i dalje borimo. Svi zajedno moramo dati svoj doprinos u izgrađivanju jedne moderne te prije svega europske države“, rekao je župan Posavec i dodao da moramo zajednički na svakom koraku zaštiti naše nacionalne interese, za boljitak svih nas i mlađih generacija.
Iz Međimurske županije naglasili su kako će i nadalje ovakvim događanjima obilježavati sve slavne dane hrvatske povijesti kojih će se posebno prisjetiti na svetim misama, kao i onoj organiziranoj povodom Dana neovisnosti, koja će se u čakovečkoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu održati u srijedu, 8. listopada u 9 sati.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content