Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na županijskoj skupštini o proračunu, ŽUC-u, radu Župana, lovstvu i gospodarstvu

Datum objave: 7. listopada 2015.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je  15. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je usvojen prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2015. godinu, podneseno izvješće o radu župana za polugodišnje razdoblje, usvojena odluka o prodaju nekretnina na području zone Poslovni park Međimurje, ali i doneseno rješenje o imenovanje ravnateljice ŽUC-a. Kao što je naglasio župan Međimurske županije Matija Posavec, godina je od samog početka mandata bila turbulentna, ali uz dinamiku koju su si zadali u radu, i rezultati su vidljivi. Naime pokrenuto je niz projekata, onih u kojima se pokazuje socijalna osjetljivost prilagođavajući se vremenu u kojem živimo, uz dakako i kapitalne investicije. „Mislim da 60 milijuna kuna investicija koje smo pokrenuli, zahvaljujući samo javnim proračunima, ponajviše proračunu Međimurske županije, multiplikativnim je efektom okvir za stvaranje jednog novog standarda, kako u obrazovanju, zdravstvu, škologradnji i drugim segmentima, u čemu nam je itekako važna podrška države koja je evidentna u posljednjih godinu dana, s ciljem decentralizacije“, objasnio je Posavec.
Dolaze novi investitori, otvara se 180 radnih mjesta?
Jedna od zanimljivih točaka dnevnog reda bez sumnje bila je odluka o prodaji zemljišta, naime  kako je župan istaknuo, Županije je već nekoliko mjeseci u fazi pregovora s potencijalnim investitorom koji je zainteresiran za zemljište gdje bi se izgradila tvornica za auto dijelove. „Ovdje govorimo o višemilijunskoj investiciji tvrtke koja zapošljava preko 3000 djelatnika, direktnom proračunskom prihodu kako je zemljište u vlasništvu Međimurske županije, ali i o potencijalnih 180 novih radnih mjesta koja su visoko plaćena, ako gledamo naš prosjek plaća“, objasnio je međimurski župan. Odlukom skupštine raspisat će se natječaj, a ukoliko ta tvrtka iskaže interes, onda će se skupština još jednom okupiti na novoj sjednici kako bi se dala ovlast potpisivanja ugovora. Ako će cijeli proces teći ovakvom dinamikom, to znači da će se već krajem godine krenuti u novo zapošljavanje.
Cividini nova-stara ravnateljica, lovcima nova koncesija
Dano je i novo povjerenje ravnateljici Županijske uprave za ceste Međimurske županije, Ljerki Cividini koja je dobila novi mandat temeljem usvojenog rješenja o imenovanju ravnatelja. „Pokazala se kao prava osoba na pravom mjestu, jer važne su nam kako investicije, tako i dobra suradnja s općinama i gradovima, u kojima ravnateljica uživa potpuno povjerenje“, rekao je župan dodavši kako je dokaz da je izuzetno dobro odradila svoj mandat, uz velika ulaganja na području prometne infrastrukture i jednoglasna odluka skupštine. Što se investicija tiče, tako je završen otkup zemljišta na spoju autoceste i starog graničnog prijelaza u Goričanu gdje će se stvoriti uvjeti za gradnju izlaska iz autoceste koja nije u sustavu naplate. Ujedno, uskoro kreće asfaltiranje dijela ceste od Čakovca prema Štrigovi u općini Sv. Juraj na bregu, radi se na obilaznicama Nedelišća, Čakovca, Preloga i Murskog Središća što svojom dinamikom prate i Hrvatske ceste, a kako je rečeno, naglasak je stavljen na sanaciju klizišta. Uskoro završava 1,1 milijun kuna vrijedan projekt na području Svetog Urbana, a pokušat će se namaknuti sredstva za sanaciju još 11 otvorenih klizišta. Uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede RH, današnjom odlukom Skupštine, Županija je učinila veliku stvar za naše lovstvo, time da će većina lovačkih društava s područja Međimurja dobiti novu koncesiju na 10 godina. Ona im omogućava lovozakupninu na našem području, što im je svojevrsna nagrada za dugogodišnji i uspješan rad.
Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno, je započela aktualnim satom. Vijećnika Željka Pavlica (MDS), zanimalo je proces zaštite oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla međimurskog krumpira, na što je zamjenik župana Zoran Vidović naglasio kako su za brendiranje osigurana sredstva u županijskog proračunu na kojem radi i krovna udruga te je uspostavljena suradnja s Ministarstvom poljoprivrede RH. Je li zakonska obaveza lokalne samouprave da se brine za spomen obilježja, upitala je Marija Hertelendi (HSP) te postavila pitanje jesu li predviđena sredstva za postavljanje spomen ploče međimurskim braniteljima u Lipiku. Zamjenik župana odgovorio je da je Međimurska županija za to osigurala sredstva uz to što brine za mnoge spomenike i mjesta od posebne važnosti, a Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata na tome radi u suradnji s Gradom Lipikom. Damira Kovačića (HNS), zanimalo je u kojoj su fazi projekti gradnje pješačko – biciklističke staze Železna gora – Štrigova, a prema riječima župana riječ je o cesti koja je iz županijske prešla u državnu. U ovom trenutku ishođuje se građevinska dozvola te ukoliko bude sve u redu do kraja godine, iduće u planu Hrvatskih cesta naći će se i financije za spomenutu investiciju. Vijećnik Aleksandar Makovec (HDZ) postavio je upit o obilježavanju praznika i spomen dana, o datumima te broju prisutnih vijećnika. „Vi ste gospodine Makovec jedan od rijetkih koji dolazite na sva događanja na koja vas pozivamo. Danas smo obilježavanje Dana neovisnosti organizirali baš zato da vidimo koliko će od 42 vijećnika doći 500 metara dalje, sat vremena prije skupštine na odavanje počasti, stiglo ih je tek pet-šest“, odgovorio je Posavec. „Mnogima će u kampanji za parlamentarne izbore biti puna usta domoljublja i brige za branitelje, a kad treba biti nazočan paljenju svijeća i polaganju vijenaca onda se tek rijetki odazovu“, nadovezala se vijećnica Hertelendi. Na pitanje Nina Marđetka (HDZ) koliko je parcela prodano u Poslovnom parku Međimurje, župan je odgovorio da se radi o dvije parcele, ali i da će u naredna dva tjedna prodati još jednu, pritom pohvalivši gradonačelnike kao što je bio Dragutin Glavina u Prelogu koji su preporodili grad.
Postoje li infrastrukturni projekti koji se financiraju sredstvima državnog proračuna ili iz proračuna javnih poduzeća te koje su investicije u vodoopskrbnoj mreži u Čakovcu, pitao je vijećnik Darko Horvat (HDZ). „U RH su u području obrazovanja u strukturnim i kohezijskim fondovima prošla samo četiri projekta, jedan od njih je revitalizacija prostora Vojarne – Metalska jezgra, uz to imamo veliki projekt iz fondova revitalizacije Muzeja Međimurja, gotovi smo uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s adaptacijom Gimnazije J. Slavenskog Čakovec, radovi su na Tehničkoj školi Čakovec uz fond i ministarstvo, u drugoj fazi je i dvorana OŠ Orehovica, gradi se Dom zdravlja, zaista je mnogo projekata, mogao bi još dugo nabrajati. Sustav odvodnje provodi se na području grada Čakovca, vrijedan 273 milijuna kuna“, rekao je župan. Mladen Babić (HL - SR) postavio je upit vezan uz problematiku u Međimurskom veleučilištu i napise u medijima o nepriznavanju statusa studentima održivog razvoja, na što je Posavec odgovorio da iako Županija nije osnivač, on je upoznat sa situacijom te da će glavnu riječ imati Rektorski zbor, Vijeće veleučilišta koje će donijeti odluku o tituli i nazivu, pa smatra da se stvorila nepotrebna fama. Ujedno ga je zanimala investicija aglomeracije, za koju je Posavec naglasio kako o istome brinu Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave, a što se tiče cesta obnovit će se nakon investicije, kao i svake dosad. O politici prema županijama govorio je Franjo Cimerman (HDS), a župan dodao kako se Hrvatska mora decentralizirati te da svaka jedinica za sebe najbolje zna što može i mora za svoj kraj, ali i da se postojećem broju županija moraju dati veće ovlasti u okviru decentralizacije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content