Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Hajdaš Dončić: Od  11 u zemlji, Međimurje ima dva europska projekata u prometu

Datum objave: 5. listopada 2015.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH Siniša Hajdaš Dončić došao se osobno uvjeriti u stanje prometnica, projekata, ali i klizišta na području svojevrsnih vrata Europe kako Međimurju često tepaju. Upravo je iz tog razloga to i iznimno prometno područje, što su konkretnim brojkama dokazali i pokrenutim projektima potkrijepili njegovi domaćini u Nedelišću, Štrigovi i Čakovcu. U pratnji saborskih zastupnika Maria Habeka, Maria Moharića i Dubravka Bilića, člana Uprave Hrvatskih cesta Nenada Maljkovića, župana Međimurske županije Matije Posavca i predsjednika Skupštine Mladena Novaka, radni posjet započeo je u Nedelišću gdje je uz načelnika Darka Daniu stigao na lokaciju buduće južne zaobilaznice. Kako je ministar potvrdio, kroz osam mjeseci bit će gotova studija izvodljivosti za koju su ugovor potpisale Hrvatske ceste s izvođačem, a nakon što se riješi izrada studije utjecaja na okoliš te sve potrebne dozvole, Međimurci će dobiti toliko očekivanu obilaznicu. Naime kako cestom D3 dnevno prolazi i do 18 tisuća vozila na relaciji Čakovec – Varaždin, ovaj će projekt uvelike pomoći sigurnosti svih sudionika u prometu.
„To nam je važan projekt, što pokazuje i činjenica da je od samo 11 u zemlji on jedan od dva koji će se u Međimurju financirati iz europskih sredstava koje Hrvatska ima na raspolaganju do 2020. godine. 330 milijuna eura koja nam se nude iskoristit ćemo uvelike upravo na povećanje sigurnosti i protočnosti prometa. Drago mi je da je Međimurska županija tu uzela svoj dio kolača, uz ovaj za koji je već potpisan ugovor, ujedno onaj zajednički između triju županija o sufinanciranju projekta izrade Master plana integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području sjeverne Hrvatske”, rekao je Hajdaš Dončić. Međimurski župan tome je dodao kako ima puno potreba u cestogradnji Međimurske županije te pozvao ministarstvo da za to nastavi imati sluha. „100 kilometara državnih cesta koje prolaze Međimurjem strateški su pravci u interesu cijele Hrvatske. To uključuje obilaznice Nedelišća, Čakovca i Preloga, ali i državnu cestu prema Murskom Središću, dakle obilaznicu na početku grada i spoj preko mosta za što je Županija financirala idejni projekt. Nacionalni interes je i spajanje autoceste i starog graničnog prijelaza Goričan koji ima svu potrebnu infrastrukturu“, rekao je župan i objasnio kako gradnja obilaznica nije pitanje novca već funkcioniranja prometnog sustava. „Po broju vozila ovdje je neophodno izgraditi cestu, imamo teren, prostor i zemljište, a Međimurska županija spremna je i sufinancirati projektnu dokumentaciju, sve samo da u što skorijem roku rasteretimo naš promet“, dodao je Posavec za obilaznicu u Nedelišću vrijednu 100 milijuna kuna koja će se protezati na 6,34 kilometara.
„Još nismo napravili obilaznicu, a već imamo najavu za povećanje prometa zbog poslovne zone, kako teretnog, tako i cestovnog. To bi dodatno ugrozilo sve, a posebno vodocrpilište koje je u blizini, a koje opskrbljuje 80 posto stanovništva županije“, naglasio je načelnik. Nakon Nedelišća, ministar se uputio u Općinu Štrigova gdje ga je dočekao načelnik Stanislav Rebernik te ga sa županom i ravnateljicom Županijske uprave za ceste Ljerkom Cividini uputio prema lokacijama klizišta. Naime 1.100.000 kuna interventnih sredstava ŽUC-a uloženo je na sanaciju prometnice na području između Železne gore i Svetog Urbana. „Sredstva su utrošena kako bi se što prije cesta pustila u promet, očekujemo natječaj ministarstva, Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da podmire određenim sredstvima sanaciju klizišta koje su nam veliki problem“, rekao je Posavec. Uz prisustvo gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača sa zamjenicima, Hajdaš Dončić obišao je i lokaciju najavljenog kružnog toka na obilaznici u Čakovcu prema Savskoj vesi. Projekt je to vrijedan 2,1 milijun kuna kojeg će financirati Hrvatske ceste, a trenutno je u fazi dobivanja dozvola.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content