Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon vozila, Međimurska županija nabavila uređaj koji će timu hitne medicine pomoći u spašavanju života

Datum objave: 2. listopada 2015.

Nova investicija Međimurske županije prema Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije na dnevnoj će bazi spašavati živote, objašnjeno je danas na predstavljanju novog manualnog i poluautomatskog bifaznog defibrilatora LIFEPAK 15 proizvođača Physio Control, vrijednog više od 140 tisuća kuna. Radi se o jedinstvenom uređaju takvog tipa u Međimurju koji hitnu pomoć diže na jedan potpuno novi nivo uz primjenu kod kardiovaskularnih bolesti, a kojeg je župan Međimurske županije Matija Posavec predao stručnom timu Zavoda na čelu s ravnateljem Tomislavom Novinščakom.
Ovo je jedan od najkvalitetnijih takvih uređaja na tržištu, zbog njegovih tehničkih karakteristika i jedinstvenog rukovanja u profesionalnom smislu. Ima mogućnosti monitoringa pacijenata u toku transporta do bolnice, uz praćenje tlaka, ritma srca na monitoru, temperature i zasićenosti krvi kisikom, a ujedno omogućava snimanje 12 kanalnog ekg-a i postavljanja vanjskog pace makera“, objasnio je ravnatelj i zahvalio županu koji, kako je naglasio, osluškuje potrebe u zdravstvu.
„Novi aparat namijenjen je svim žiteljima Međimurske županije, a ići će upravo u vozilo koje smo nabavili početkom godine, kako bi pomogao u održavanju na životu u hitnim slučajevima prilikom vožnje do bolnice te će imati primjenu kod kardiovaskularnih bolesti koje su statistički jedne od najčešćih koje se pojavljuju kod pacijenata u Međimurju“, dodao je župan i objasnio da je ovo jedan novi standard, a u planu je da kao prvi u Hrvatskoj uvedemo i mogućnost telemedicinskog prijenosa podataka pomoći WiFi i modemske komunikacije te povezivanja s Koronarnom jedinicom Županijske bolnice Čakovec.
Da bi se ova opcija mogla iskoristiti, ŽB Čakovec mora nabaviti Lifenet, odnosno uređaj vrijedan oko 100 tisuća kuna koji taj ekg prima, što bi skratilo vrijeme od nastupa infarkta kod pacijenata do njegovog transporta do interventne kardiologije, a to je bitni preduvjet preživljavanja pacijenata i sprečavanja invaliditeta kod istih.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content