Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

„Bakini kolači“ u Nedelišću okupili zaljubljenike u međimurske delicije

Datum objave: 28. rujna 2015.

Nakon što je Udruga za očuvanje kulturne baštine "Međimurska gruda" iz Dunjkovca krenula s idejom i provela prvi festival međimurskih slastica pod nazivom „Bakini kolači“ na sajamskom prostoru Mesapa u Nedelišću, domaćin u 2016. godini bit će Društvo žena Mursko Središće. Naime, među 19 prijavljenih ekipa koje su prezentirale svoje najbolje delicije i međimurske recepte, upravo se onaj Klare Glavina iz Društva žena Mursko Središće pokazao najboljim, čime je svojoj udruzi osigurala domaćinstvo dogodine. Naime zdiganom pogačom sa sirom i makom, osvojila je dvije najvrjednije nagrade, za Najbolji bakin kolač i Izvorno hrvatsko.
U kategoriji najboljeg kolača, drugo mjesto osvojili su zeljovi štrukli s plučecima koje je ispekla Ivanka Bene iz Udruge žena Pušćine, dok je predstavnica udruge domaćina Spomenka Marciuš sa svojim cvirkešima uzela treće mjesto.
Prave međimurske, izvorne i starinske recepte iskušao je i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je ujedno otvorio manifestaciju te pritom čestitao svim udrugama te sudionicama „Bakinih kolača“ na dostojnoj prezentaciji međimurske gastronomije, baštine i činjenici što ovakvim predstavljanjem prenose svoje znanje na mlađe naraštaje te recepte na ovakav način očuvaju od zaborava. Ujedno se pridružio željama zamjenika načelnika Općine Nedelišće Željka Kacuna te predsjednika Udruge Međimurska gruda Franje Soldata da ova manifestacija postane tradicionalna i da se najoriginalniji međimurski recept uz potpore turističkih zajednica Općine Nedelišće i Međimurske županije bira svake godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content