Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec otvorio međunarodni prijateljski judo turnir u OŠ Podturen

Datum objave: 27. rujna 2015.

„Poznato je kako je Osnovna škola Podturen jedina škola u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja učenicima omogućava svladavanje i treniranje borilačke vještine juda kao školsku izvannastavnu aktivnost, a na tome im stvarno treba čestitati i istaknuti ih kao primjer drugima“, rekao je prilikom svečanog otvaranja 1. međunarodnog judo turnira „Shiai kup“ u sportskoj dvorani OŠ Podturen međimurski župan Matija Posavec.
Škola iz Podturna krenula je u projekt uključenja juda u osnovne škole, u okviru nacionalnog pokreta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog judo saveza te su si pritom zadali ciljeve omasoviti sport, ali i upoznati u prvom redu školarce nižih razreda s mogućnošću uključivanja u jedan od 70 klubova diljem zemlje. Tako je uspostavljena i suradnja s Judo klubom Zrinski iz Čakovca koji djeci približava ovaj olimpijski borilački sport.
Projekt i turnir nisu slučajno stigli u Podturen, dugi niz godina intenzivno radimo s osnovnoškolcima u vidu tjelesne i zdravstvene kulture, ali naši se učenici rado uključuju i u izvannastavne sportske aktivnosti, kao što je judo“, objasnila je Marijana Cerovec, ravnateljica OŠ Podturen. Osim zbog uključenja kako već aktivnih sportaša, tako i školaraca koji bi uz judo napravili svoje prve sportske korake, cilj je ujedno da se ovakvim projektom i učenjem jednog vida samoobrane spriječi sve veći broj vršnjačkog nasilja u školama.
U tu je svrhu organiziran i međunarodni prijateljski turnir u judu za učenike osnovnih škola s područja Hrvatske i Slovenije, kojem se odazvalo šest ekipa, uz domaćine još i OŠ Beltinci, KBV Lendava, Judo klub Lendava, OŠ Zlatar Bistrica i III. OŠ Čakovec, sa sveukupno 60 natjecatelja. Najboljima su se na kraju pokazali judaši kluba iz Lendave, a najuspješniji su u konačnici nagrađeni priznanjima. Spomenimo kako je tijekom svečanosti otvaranja sve prisutne razveselio nastup Limene glazbe Podturen.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content