Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Domaći i strani stručnjaci jednoglasni: Decentralizacija je nužna za gospodarski rast i bolji život građana

Datum objave: 25. rujna 2015.

O neizbježnoj funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koja bi građanima približila, olakšala i ubrzala pristup uslugama danas na Forumu u Zagrebu  govore renomirani stručnjaci te predstavnici javne vlasti
U hotelu Westin u Zagrebu održava se veliki forum pod nazivom 'Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike' u organizaciji Hrvatske zajednice županija, poslovnog tjednika Lider i Zaklade Konrad Adenauer te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Uz istaknute domaće stručnjake, na Forumu se mogu čuti i iskustva stranih stručnjaka o primjerima europskih zemalja koje su uspješno provele reformu regionalne samouprave. I domaći i strani stručnjaci slažu se u jednom, decentralizacija stavlja građane u fokus javnog upravljanja zbog čega im poboljšava kvalitetu života, a nužna je i za osjetniji gospodarski rast.
Foto_ConlanForum je otvorio predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić pritom se zahvalivši stručnjacima iz Irske, Danske, Poljske i Njemačke na stručnoj podršci te stvaranju obrisa za nužnu buduću sveobuhvatnu reformu lokalne i regionalne samouprave.
„Želimo potaknuti kvalitetnu raspravu i doći do najboljeg rješenja za hrvatsku lokalnu i područnu samoupravu. Stoga nam je iznimno bitno poslušati riječ domaćih i stranih stručnjaka, koji jednoglasno poručuju kako moramo više poslova, ali i odgovornosti za svakodnevni život građana ostaviti na lokalnoj razini. Decentralizacija je jedna od nužnih pretpostavki za gospodarski rast koji će građani zapravo i osjetiti, a županije su te koje žele i mogu biti nositelji razvoja u svojim krajevima“, istaknuo je Tolušić na otvaranju.
Prisutne je, također, pozdravio i Vladimir Šeks, posebni savjetnik za ustavno-pravna pitanja i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, nakon čega su svoja stručna predavanja održali prof.dr.sc Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti te dr.sc. Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta. Među stranim predavačima, posebno zanimljivo predavanje održao je Denis Conlan, ravnatelj Odjela za razvoj lokalne uprave u Ministarstvu za okoliš, zajednicu i lokalnu upravu Republike Irske. Riječ je o zemlji po broju stanovnika sličnoj Hrvatskoj, koja nakon nedavne reforme ima 31 županiju te najveći gospodarski rast u EU od čak 6,5 posto.
„Prije reforme imali smo viziju lokalne uprave koja je nositelj gospodarskog i društvenog razvoja zajednice te koja je odgovorna svojim građanima. Nakon provedene reforme, jedinice regionalne samouprave u Irskoj imaju više ovlasti i novca što im jamči samoodrživost te pruža mogućnost dugoročnog planiranja. Zbog provedene decentralizacije resursi nam se troše učinkovitije, a građani imaju bolju uslugu“, istaknuo je Conlan.
Forum se održava cijeli dan, a njegov vrhunac bit će okrugli stol na kojem će hrvatski župani, domaći stručnjaci te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU govoriti o reformama Hrvatskoj te pojasniti kako lokalni korak može biti put u razvojni iskorak Republike Hrvatske.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content