Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Plovidba rijekom Murom i Dravom pod nazivom „Gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju“

Datum objave: 24. rujna 2015.

Mješoviti Odbor za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima organizirao je zajedno sa Lokalnom akcijskom grupom „Mura-Drava“, povodom proslave 25. godišnjice programa INTERREG, koji predstavlja veliki uspjeh kohezijske politike EU-a i jednog od njezinih glavnih programa, te dana osnivanja Odbora, plovidbu rijekom Murom i Dravom pod nazivom „Gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju“.

U plovidbi su sudjelovali Članovi Odbora iz Mađarske i Međimurja te predstavnici LAG-a Mura-Drava. Plovidba je započela rijekom Murom od mjesta Goričan do Sredehelja i Mlinarca te kod utoka Mure u Dravu kod Legrada gdje su se sudionici mogli kratko osvježiti, te je nastavljena rijekom Dravom do Donje Dubrave. Druženje je nastavljeno na Danima Općine Kotoriba.

Međimurska županija je 15. rujna 1997. osnovala Mješoviti odbor za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima s ciljem intenzivnijeg povezivanja pomurskih Hrvata iz pograničnih mjesta s Međimurskom županijom. Odbor čine predstavnici nekoliko pograničnih mađarskih mjesta iz županije Zala koja se nalaze uz granicu s Međimurskom županijom, a naseljena su pomurskim Hrvatima te gradonačelnici i načelnici pograničnih općina Međimurske županije. Svojim djelovanjem Odbor nastoji ojačati kulturnu suradnju i osmisliti zajedničke projekte koji bili kandidirani na natječaje Europske unije. Zahvaljujući iznimno dobroj suradnji ostvarenoj s pomurskim Hrvatima iz Mađarske, 2007. godine Međimurska županija proširuje sastav Odbora te su uključeni i predstavnici Hrvata iz slovenskog Pomurja. Time je Odbor postao trilateralno tijelo koje zastupa interese pomurskih Hrvata iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske te pokriva područje od 3 grada i 20 općina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content