Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Slijedimo primjer naših branitelja koji su prvi u Hrvatskoj oslobodili svoj teritorij

Datum objave: 18. rujna 2015.

17. rujna 1991. godine, datum je koji označava pad svih vojnih objekata te dan kada je mirno predana vojarna u Čakovcu, kao prva u Hrvatskoj, čime je Međimurje ujedno postalo prvi kraj oslobođen od neprijateljske vojske. Nastavljajući tradiciju obilježavanja događaja, ali i građevina koje su igrale ključnu ulogu u tom vremenu i ove godine u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnica Međimurska županija i Međimurske županije odana je počast svim braniteljima, njihovim obiteljima te pojedincima koji su doprinijeli u oslobođenju domovine. Nizom svečanosti prisjećamo se svih zaslužnih u okviru Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. koji je obilježen u Čakovcu i Podbrestu.
Krenuo je u jutarnjim satima u crkvi Sv. Nikole biskupa u Čakovcu, misom za poginule, umrle nestale i zatočene hrvatske branitelje te uz propovijed gvardijana Franjevačkog samostana i crkve sv. Nikole biskupa Željka Železnjaka, a nastavljen polaganjem vijenaca  kod spomenika poginulim braniteljima i paljenjem svijeća kod Spomen – zida u čakovečkom Perivoju Zrinskih te svečanom akademijom u zgradi Scheier. Svečanostima su prisustvovali izaslanik ministra branitelja RH, savjetnik za branitelje Vinko Kovačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici župana Sandra Herman i Zoran Vidović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH - Podružnica Međimurska županija Stjepan Horvat, pripadnik 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske „Tigrovi“ bojnik Ivica Ivaci, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te mnogi hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, članovi kriznog štaba, udruga stradalnika i branitelja Međimurske županije, pripadnici Zrinske garde, PU međimurske, kao i vjerskog života.
Događaji iz prošlosti oblikuju našu sadašnjost i budućnost. Upravo je 17. rujna datum s posebnim slovima ispisan u svakoj godini koja je iza nas, jer označava nemjerljiv doprinos Međimurki i Međimuraca. Ta riječ nemjerljiv zvuči prividno, nije opipljivo, pravo mjerilo, no upravo su naši sugrađani, prijatelji, članovi naše obitelji, učinili to da je Vojarna u Čakovcu bila prvi oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj. Objekt koji je oslobođen bez ljudskih žrtava, što je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata i agresije koja je tada vladala“, rekao je međimurski župan u svom govoru te naglasio kako je to nešto što uvijek moramo imati na umu, prisjećajući se branitelja, dobrovoljaca, građana, policijskih službenika, vatrogasaca, pripadnika civilna zaštite, ne samo prigodno na obljetnicama kao što je ova, već svakodnevno moramo pokazivati i dokazivati da smo uz njih, da nismo i da nećemo zaboraviti.
Međimurci su prepoznali trenutak, shvatili veličinu opasnosti i pripremili se. Pokazali su hrabrost i odlučnost, jer su stali pred tenkove u Trnovcu, Puščinama, Čakovcu, Murskom Središću i drugdje, pokazali i solidarnost jer smo susjedima Slovencima kupili koji sat više za pripremu obrane. Mi branitelji ne dosađujemo nikome, ne guramo se u prve redove već samo želimo biti ponosni na ovakve velike datume, moramo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, jer nema na kojem nisu bili“, u svom je govoru, između ostalog, objasnio  Zdravko Holcinger, zapovjednik blokade vojarne u Čakovcu.
Iako je proslavljena 24. obljetnica prvog oslobođenog objekta, brojka koja ostavlja najdublji trag u nama, nesumnjivo je 8000 Međimuraca koliko ih se borilo u postrojbama diljem Hrvatske, objasnio je župan i dodao kako će se dugo pamtiti i 2015. godina u kojoj su nam bezuvjetno darovani objekti  i zemljišta Vojarne u Čakovcu. „Time se Međimurje oslobodilo financijske obveze od preko 9 milijuna kuna, a to, složit ćete se sa mnom, nije toliko pitanje vojarne koliko je pitanje odnosa Vlade prema Međimurju, jer smo nenametljivo, ali s jakim argumentima i dobro odrađenim poslovima, jedna uređena regija za koju se zna i čuje, što je samo dokaz da uz zajednički način i pristup poslu te uz možda i najvažnije, vraćanje povjerenja u sustav, možemo nastaviti borbu naših branitelja za bolje sutra svim generacijama koje dolaze“, dodao je Posavec. Prema riječima izaslanika ministra branitelja, veličina povijesnog trenutka u rujnu 1991. godine je ta da su Međimurci bili spremni preuzeti odgovornost te vojarnu obranili isključivo vlastitim snagama. „Ne samo to, oni su nastojali obraniti i domovinu odlazeći nakon toga i na bojišta diljem Hrvatske.  Ponosan sam na međimursko srce, ali i na svoje suborce od kojih su neki bili upravo iz Međimurja, uvijek samozatajni, no oni na koje se možeš osloniti, spremni se žrtvovati. Stoga sam uvjeren kako će i u ovim teškim vremenima Međimurci znati odgovoriti na izazove koji se nalaze pred njima“, objasnio je Kovačić. 17. rujna dan je kada su mali Međimurci Hrvatskoj podarili prvi komad slobodne zemlje i pokazali svoju veličinu, pokazali da se na nas može itekako računati, da smo predvodnici i znamo kako se radi.
Pokazali smo tada našu snagu, baš kao i u lipnju dobivanjem Vojarne, a kako je to izgledalo prije 24 godine prikazano je u autentičnom filmu snimljenom tih dana. Kako je u prizemlju zgrade Scheier ovih dana otvorena izložba fotografija povodom sjećanja na ratna stradanja i patnje Vukovara, njegovih stanovnika i branitelja tijekom Domovinskog rata "VUKOWAR 87 dana boli i patnje", prikazan je i isječak dokumentarnog filma "Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991.". Valja napomenuti da su svečanost svojim nastupima uveličali mlada glazbenica, violinistica Ana Labazan Brajša te Vokalna skupina Zrinski.
Svečanost obilježavanja jednog od važnijih datuma međimurske i hrvatske povijesti, nastavljeno je u Podbrestu gdje je upriličena svečanost otkrivanja Spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Stjepanu Juriću te mu time odana počast. Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, pjesmu Karoline Matjašec te recitale OŠ Orehovica, spomen obilježje ispred škole koju je pohađao, otkrili su načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal i majka Vera Jurić. „S iznimnim ponosom otkrivamo ovo spomen obilježje našem branitelju koji je braneći svoj dom i narod u junačkoj borbi dao najvrjednije, svoj mladi život. U našoj općini imamo još 195 hrvatskih branitelja, a odazivanje svih njih u obrani svijetli je primjer kojem se divimo“, rekao je načelnik, a bojnik Ivaci dodao kako je ponosan što je Jurić bio dio ponosne 1. gardijske brigade „Tigrova“. „Radi se o velikom domoljubu koji je nesebično dao svojoj domovini svoj život. Unatoč teškim i krvavim bitkama uz svakodnevne gubitke, on ni u jednom trenu nije odstupio, položio oružje ili se predao. Njegov stav trajni je primjer hrabrosti“, objasnio je.

[su_youtube url="https://youtu.be/vqhvyEa0QNw"]
[su_youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=6seeER5hz3s"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content