Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sporazumom Međimurske i Baranjske županije nastavljena uspješna suradnja pograničnih krajeva

Datum objave: 15. rujna 2015.

Uz prijateljstvo s mađarskim županijama Zala i Somogy, Međimurska županija iznimno uspješnu suradnju Hrvatske i Mađarske nastavila je s potpisivanjem pisma namjere o uspostavljanju suradnje s tamošnjom Baranjskom županijom. Odrađeno je to prilikom službenog posjeta predsjednika Glavne skupštine Csaba Nagya te generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluga Međimurskoj županiji i kao uvod u početnu konferenciju koja je označila početak novog financijskog razdoblja u zajedničkim projektima dviju zemalja, u narednih sedam godina. Nakon radnog sastanka s domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem potpisan je sporazum koji će ubuduće spajati dva kraja te uvelike ojačati prekogranične odnose.
Posavec je to dokazao i obraćanjem na mađarskom jeziku čime je oduševio goste, pritom napomenuvši kako ovakvim sporazumima gledamo u budućnost, u vidu razvoja krajeva s obje strane. „Ovo nam je priprema za dugoročnu suradnju u privlačenju sredstava iz EU fondova gdje imamo mogućnost zajednički aplicirati projekte vrijedne 60 milijuna eura. Nije slučajna suradnja upravo sa županijom kojoj je sjedište u Pečuhu, gradu gdje su koncentrirane hrvatske institucije i Hrvati. Hrvatska manjina tu ima Hrvatski obrazovni centar Miroslava Krleže, radio program na hrvatskom jeziku, Hrvatsko narodno kazalište, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Kulturno Društvo August Šenoa. Uz to pripremamo se i za 450. obljetnicu Sigetske bitke 2016. godine, mi kao županija Zrinskih u suradnji sa Sigetvarom, gradom u Baranjskoj županiji“, naglasio je u svom obraćanju međimurski župan i objasnio da otkada smo dobili generalnu konzulicu, otvaraju se mnoga vrata i stvaraju mogućnosti u nastavku prijateljstva koje njegujemo dugi niz godina.
„Nakon godinu dana koliko sam u Mađarskoj vidim napredak u gospodarskom i kulturnom smislu, stvaramo jedno područje koje ima veliki turistički potencijal, od međimurske pa sve do Vukovarsko – srijemske županije“, rekla je konzulica, a župan se nadovezao da će mnoge prednosti imati i otvaranje tržišta nakon uvođenja „Schengena“, od čega će krajevi imati nove obostrane koristi. Predsjednik Glavne skupštine objasnio pak je kako su ovakvi potezi ključ u poboljšanju odnosa dvaju naroda.
„Sretan sam što će doći do naše bliže suradnje, zajedno ćemo našu gospodarsku, kulturnu i turističku suradnju dići na novi nivo, obje strane imaju mnogo toga za ponuditi na svakom planu, a uz to pametnije ćemo iskoristiti fondove prekogranične suradnje koji nam se nude“, rekao je župan kraja koji okuplja više od 7 tisuća Hrvata.
Potpisivanju su nazočili i pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović, uz suradnike predsjednika Skupštine iz Mađarske András Göndöc te Yvette Szabados.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content