Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Mornar donio 6 milijuna kuna u Međimurje

Datum objave: 8. rujna 2015.

„Ovo što Međimurska županija radi je stvarno besprijekorno, ovdje se rade fantastične stvari“, između ostalog je rekao ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH Vedran Mornar prilikom svog službenog posjeta Međimurskoj županiji, aludirajući na projekte u obrazovanju kojima međimurski kraj stvara nadstandarde svojim mladima, osiguravanjem udžbenika, prijevoza, asistenata u nastavi, jednokratnim potporama za studente ali i investicijama. Pritom je uz domaćinstvo župana Međimurske županije Matije Posavca odradio dva sastanka, prvi na temu investicija, ulaganja i visokog standarda u međimurskom obrazovanju, uz predsjednika Skupštine Mladena Novaka, zamjenike župana Sandru Herman i Zorana Vidovića te Branka Sušeca, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Ujedno se susreo i s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija, nakon čega je krenuo u posjet Dječjem vrtiću „Bambi“ u Čakovcu. Naime tamošnji vrtić ima dvoje djece kojima je potreban asistent u vrtiću, kojeg će mu upravo iz svog Proračuna osigurati Međimurska županija, kao i svim ostalim predškolarcima u Međimurju. S projektom su ministra upoznale jedna od autorica Petra Kovačić, potpredsjednica Skupštine Međimurske županije te Silvija Pucko, predsjednica udruge MURID.
Na ovom jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, županu su tom prigodom, uz ministra, čestitali  Petar Šokić, načelnik Sektora za financijska ulaganja, Zdenka Čukelj, načelnica Sektora za osnovnoškolsko obrazovanje i Monika Vričko, načelnica Sektora za srednjoškolsko obrazovanje, Grozdana Žagar, ravnateljica vrtića, ali i svi odgajatelji te mališani iz skupine „Mravići“ koji su ih dočekali s pjesmom.
OŠ Pribislavec financirat će se sporazumom potpisanim na „haubi“ automobila
Napokon se rješavaju problemi u škologradnji koji se vuku godinama, a upravo je izgradnja nove zgrade Osnovne škole „Vladimira Nazora“ Pribislavec, uz sportsku dvoranu u Orehovici, jedna od najvažnijih investicija, višegodišnji projekt. Nekoliko je puta župan Posavec napomenuo kako se u početnoj fazi ovog kapitalnog projekta računa na pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a da je bio u pravu, pokazalo se i danas, kada su tijekom izjava za medije Posavec i Mornar nenajavljeno potpisali Sporazum kojim se ministarstvo obvezuje financirati izgradnju 1. faze sa 6 milijuna kuna. Dogodilo se to usred obilaska gradilišta nove škole s pripadajućom dvoranom i to, ni manje ni više, na „haubi“ automobila, čime su ukazali na važnost prigode i trenutka kakav se ne događa često prilikom posjeta visokih dužnosnika.
Posebno su zadovoljni sredstvima koja će im omogućiti skoru realizaciju njihovog drugog doma, kojeg su čekale generacije, bili načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić i ravnatelj OŠ Pribislavec Bruno Matotek, kao i svi učenici koji su ih dočekali u sadašnjoj školi, dvorcu Feštetić. Sada je sve izglednije da će se u bliskoj budućnosti sagraditi škola koja udovoljava svim zahtjevima suvremenog školovanja te normalnog funkcioniranja učenika
Upitan za dojmove nakon obilaska postojeće škole u Pribislavcu, koja je desetljećima u dvorcu „Feštetić“,  ministar Mornar rekao je kako je ovo odličan objekt za turističke namjene, ali ne i za školu. Stoga je donio odluku o inicijalnim sredstvima od 6 milijuna kuna s kojima mogu krenuti radovi. Župan Posavec rekao je kako se o projektu razgovara već devetu godinu, no i kako je ministar Mornar prvi ministar koji je učinio konkretne poteze. „Nakon mnogo problema oko promjene lokacije, izrade projektne dokumentacije, ishođenja svih potrebnih dozvola, gradnje infrastrukture, bila bi šteta stati na ovome, stoga mogu najaviti kako ćemo odmah po završetku natječaja za izvođača radova krenuti s radovima čime će građevinski sektor imati prilike dobiti još jedan posao. Zajedno sa ostalim projektima u škologradnji (Gimnazije, dvorane u Orehovici, Tehničke škole ali i doma zdravlja) novim projektom se otvara još jedan posao za građevinske tvrtke. Naravno da ni ovdje nećemo stati. Već pripremamo dokumentaciju za rekonstrukciju učeničkog doma, Graditeljske škole,  Ekonomske i trgovačke škole ali i za nove investicije u dvorane u Strahonincu, Goričanu i Vratišincu“, objasnio je međimurski župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content