Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpredsjednik Vlade RH Grčić: „Iznadprosječne županije kao međimurska čine uspješnu Hrvatsku“

Datum objave: 7. rujna 2015.

U službenom posjetu Međimurskoj županiji u ponedjeljak je boravio potpredsjednik Vlade RH, ministar regionalnog razvoja i fondova EU RH Branko Grčić. Tom je prigodom održao radni sastanak u uredu župana Međimurske županije Matije Posavca, uz prisustvo saborskog zastupnika Marija Habeka, pomoćnika ministra Venka Čurlina te predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka. „Na samom sjeveru Hrvatske imamo najviše novih greenfield projekata, samo u Međimurju tu su HAIX, Paul Green ili CWS Bocco. S razlogom strane tvrtke prepoznaju ovu županiju kao prostor gdje se isplati ulagati, a uz to zapošljavaju domaću radnu snagu. Dobar trend koji vidimo ovdje u vidu investicija, povećanja izvoza i smanjenja nezaposlenosti, je nezaustavljiv“, rekao je potpredsjednik Vlade i pritom dobar međimurski primjer objasnio i na primjeru mandata Vlade koji je pri samom kraju.
Kako je istaknuo, vidljiv je gospodarski oporavak, izvori rasta u industriji u novom su pozitivnom pomaku kao i turizam, zabilježen je gospodarski rast, došlo je i do rasta osobne potrošnje te rasta trgovine na malo koja pokazuje najveću stopu uopće od izbijanja krize. „Po prvi puta nakon 2008. godine raste broj investicija, ulaganja, turizam je na vrhuncu, a raste i BDP zato što rastu sve komponente. Time uvodimo jednu novu kvalitetu“, objasnio je. Ova vlast, naglašeno je, potpuno je promijenila hrvatsku gospodarsku strukturu, koju čine upravo županije, naime skup pozitivnih pokazatelja pojedinih krajeva kao što je Međimurska županija.
„Mi uvijek tražimo priliku da se dokažemo i da naglasimo da se u malim proračunima i dosta izazovnoj situaciji može dosta toga izvući. Naime zahvaljujući upravo podršci javnog sektora danas imamo dizalice na područjima gdje se grade Dom zdravlja ili škole u Pribislavcu i Orehovici, adaptira se Gimnazija, a planiramo i širenje Međimurskog veleučilišta te upravo preko ministarstva regionalnog razvoja radimo na revitalizaciji muzeja“, naglasio je međimurski župan, a potpredsjednik Vlade nadovezao se činjenicom kako je njegov posjet upravo prilika da se istakne jedna od najuspješnijih županija u Hrvatskoj. „Svi ti rezultati baziraju se na dobrom i kvalitetnom radu na lokalnoj i regionalnoj razini. Po mnogočemu ste iznadprosječni u Hrvatskoj, zato kažem svaka čast svima u Međimurskoj županiji, svaka čast vrijednim Međimurcima“, dodao je Grčić. Pritom uz marljivost, nije zaboravio ni na nešto manje plaće od prosjeka i naglasio da bi volio da zajedničkim snagama u Međimurju povećamo prosjek plaća.
Kako su se složili župan i potpredsjednik Vlade, to je moguće uz definiranje strukture gospodarstva i povećanje kvalitete radnih mjesta koje nude i veće plaće. „U tome će nam svakako pomoći i provođenje europskih projekata, ulaganjem sredstava u Međimurje, stoga nam je ključna i početna konferencija prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska vrijedna stotine tisuća eura koja će se u Međimurju održati u četvrtak, 10. rujna. Nismo  slučajno mi domaćin, naime dosad smo iskoristili preko 56 projekata, ali i realizirali“, rekao je Posavec. Kada su u pitanju projekti, Grčić je najavio kako skoro kreće natječaj za sufinanciranje dijela koji otpada na regionalnu i lokalnu samoupravu kod kapitalnih projekata.
„Mali proračuni uvijek imaju problema s komponentom sufinanciranja velikih, ali i taj problem će biti riješen, jer će tu komponentu pokriti ministarstvo, donosno državni proračun. Tada će svi moći prijavljivati projekte. Oni koji su najspremniji, imaju projekte i kriterije, moći će proći na natječaju i pokrenuti još jedan novi investicijski ciklus“, za kraj je naglasio župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content