Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Počela nova školska godina, dobrodošli prvašići!

Datum objave: 7. rujna 2015.

U ponedjeljak, 7. rujna 2015. godine krenula je nova školska godina 2015./2016. U školske se klupe vratilo gotovo pola milijuna učenika u Hrvatskoj, od čega njih tek nešto manje od 14 tisuća u školama kojima je osnivač Međimurska županija. Po prvi puta, u svoj je drugi dom kročio 1251 prvašić, točnije 70 njih više nego prošle godine. To znači čak četiri nova razreda više u Međimurju, a tri nova dobila je upravo Osnovna škola Prelog, 1.A, 1.B i 1.C, njih sveukupno 54. Danas su ih njihove razrednice po prvi puta prozvale u školama, prilikom pripremljene svečanosti prvog dana nastave, u kojoj su sudjelovali učenici, recitacijama te nastupom puhačkog orkestra.
Bila je to prilika da se progovori o školstvu u Međimurskoj županiji, dosad provedenim ulaganjima i projektima te planovima u narednom razdoblju, za što su se uz župana Međimurske županije Matiju Posavca, pobrinuli gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, ravnateljica OŠ Prelog Nina Lesinger i ravnateljica DV Fijolica Brankica Mezga, uz prisutne predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenike župana Sandru Herman i Zorana Vidovića te 500 učenika OŠ Prelog, njihove učitelje i roditelje. „Udžbenici sve osnovnoškolce čekaju na klupama, koliko čujem nije bilo kašnjenja i jutarnja smjena stigla je na nastavu. Apeliram ovim putem na sve vozače da pripaze u prometu, da zaštitimo naše najmlađe kojima želim da provedu jednu kvalitetnu školsku godinu“, rekao je međimurski župan i uz gradonačelnika te prvašiće svečano prerezao vrpcu jedne od dviju novih učionica.
Naime investicijom vrijednom više od milijuna kuna na kojoj se radilo dvije godine stvoreni su uvjeti za jednosmjensku nastavu. Investiciju su sufinancirali Međimurska županija sa 750 tisuća kuna i Grad Prelog s 300 tisuća kuna. „Bio je to san mnogih generacija, jer znamo da će ovakva nastava itekako imati svoje prednosti u školskom životu grada. Polako dižemo obrazovanje na razinu koju zaslužuje“, objasnio je Kolarek.
„Ovime smo dobili dvije nove učionice, što i zaslužuje jedna među najvećim školama u županiji. Dosad smo radili u 17 učionica u dvije smjene, sada ćemo raditi s 21 odjelom i točno 500 učenika, po prvi puta u jednoj smjeni što će podići standard školovanja, po zadovoljstvu roditelja i djece“, objasnila je ravnateljica i dodala kako će sad učenici imati više vremena za učenje i slobodne aktivnosti, a razmišljaju i o uvođenju produženog boravka te preuzimanju cjelodnevne skrbi o učenicima. „Uz uvođenje jednosmjenske nastave u našu 12. školu, mislim da možemo reći da smo nakon aktivnog radnog ljeta osigurali sve uvjete kako bismo kvalitetno krenuli u novu školsku godinu. Osigurani su učenicima udžbenici, prijevoz, asistenti u nastavi od prvog dana, ulažemo i provodimo kapitalne investicije. Najbolji pokazatelj da nam se to vraća je prvi upisni rok koji je većinom završio popunjenošću srednjih škola i visokoškolskih ustanova“, naglasio je Posavec i dodao kako se važnost sinergije gospodarstva i obrazovanja, još jednom dokazuje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content