Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Više od 150 izlagača na jubilarnom Voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu

Datum objave: 5. rujna 2015.

Uz Zrinske, vino i krumpir, jabuka je zasigurno jedan od simbola Međimurja. To nikako nije slučajno, jer se upravo na samom sjeveru zemlje proizvede čak trećina hrvatske jabuke, a Međimurci prednjače i kod uvođenja novih metoda uzgoja, kvalitete i vrsnosti voćara. Međimurje i Donji Kraljevec postali su autoriteti u voćarstvu koji svakodnevno postavljaju nove standarde. Kako je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec, kada ste u kraju koji ima brojke kakve ima Međimurje u poljoprivredi, logično je da se ovdje organizira Voćarski sajam. „U našem kraju uspijeva poljoprivredna proizvodnja, 741 hektar površine je pod uzgojem voća, a 580 ili čak 80 posto od istog pada na jabuku. Ujedno, jabukama se bavi 173 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, odnosno 41 posto svih“, objasnio je Posavec i naglasio kako te brojke, ali i sajam nisu proizašli iz obaveze, već entuzijazma i vizije koju su vrijedni Međimurci zadržali punih 10 godina.
Jubilarno izdanje ove je godine u dva dana održano u organizaciji Općine Donji Kraljevec i suorganizatora Agronomskog fakulteta u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, Međimurske županije i HGK-Županijske komore Čakovec. „Usprkos općim negativnim okolnostima u gospodarstvu, želja nam je da se Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu pozicionira u jedan pravi regionalni sajam uz predavanja i stručne skupove, kojima će se pomoći u napretku voćara“, objasnio je Zoran Vidović, zamjenik župana te predsjednik Organizacijskog odbora Sajma.
Zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju i novih pravila za hrvatski agrar, na Sajmu se više ne određuje otkupna cijena jabuke, no unatoč tome privukao je eminentne goste, velik broj posjetitelja i oko 150 izlagača. Organizatori su prepoznali potrebu da lokalna i regionalna uprava te proizvođači, prehrambeni sektor, ministarstvo i agencije budu partneri, s ciljem što uspješnijeg privlačenja sredstava iz fondova Europske unije kojima će se podići konkurentnost hrvatske poljoprivrede. „Unatoč nešto lošijoj situaciji u agraru nego je bila prije 10 godina, ovaj je sajam pokazao i danas da vrijedi, velikim brojem izlagača i posjetitelja te opravdao nakanu svojih pokretača, šest entuzijasta na čelu s Anđelkom Horvatom“, naglasio je domaćin, načelnik Miljenko Horvat.
Sajam su posjetili i saborski zastupnici Sunčana Glavak, Nadica Jelaš, Mario Moharić i Dragutin Glavina, zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, županije partnera, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici međimurskog župana Sandra Herman i Zoran Vidović, Darko Sobota, zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije, još jedne županije partnera, Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko – baranjske županije, Marjan Coner, predsjednik Skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije, Žarko Tušek, potpredsjednik Skupštine Krapinsko – zagorske županije i Anđelko Stričak, potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.
Sajam je tako svečano otvorila zamjenica ministra poljoprivrede RH Snježana Španjol, pohvalila ulaganja Međimurske županije u voćarstvo te istaknula kako raste izvoz voća. „Možemo biti itekako zadovoljni, u 2014. postigli smo rast izvoza od 107%, a već dvije godine voće uvodimo u školsku prehranu. Uz projekte kao izgradnju hladnjača, investiranja u protugradnu opremu, proizvođačima dajemo sigurnost kako su voće i povrće prioriteti ministarstva“, rekla je. Uz radionice, prezentacije, stručna predavanja i okrugle stolove o aktualnim temama iz područja voćarstva, u sajam se uključila i Turistička zajednica Međimurske županije sljubljivanjem hrane i vina s jabukom, organizacijom Gastro show-a, u suradnji s Udrugom Hortus Croatiae te učenicima Srednje škole Prelog i Gospodarske škole Čakovec.
Međimurska županija svojim načinom rada drugima daje primjer kako zadržati nivo u vrijeme izazova s kojima se suočavaju poljoprivrednici. U posljednjih nekoliko godina  uložila je naime 5.663.000 milijuna kuna u razvoj voćarstva, što je 44 posto od ukupnog ulaganja u poljoprivredu. Naime, i onda kada drugi nisu isplaćivali subvencije, Međimurska županija je to činila želeći zaštiti proizvodnju. „Hrvatska je dio EU, pa ako u njoj vrijede za sve ista pravila, ako je voćar, poljoprivrednik zadovoljan u Austriji, Nizozemskoj ili Njemačkoj, onda mora biti zadovoljan i u Hrvatskoj, a tu je ključna uloga javnog sektora, regionalne vlasti i države. Mislim da je rješenje za Hrvatsku plasman proizvoda s kontinenta na Jadran, milijunima turista“, rekao je međimurski župan i dodao kako je svjestan kako u ovakvim okolnostima nije lako biti poljoprivrednik. Stoga im je na sajmu čestitao te obećao podršku Županije i njenih stručnih službi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content