Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

S ministrima Mornarom i Mrsićem svečano potpisan ugovor o osobnim asistentima

Datum objave: 3. rujna 2015.

U Konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta danas je održana svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Radi se o 40 ugovora vrijednih oko 72 milijuna kuna, među kojima i onaj za učenike iz Međimurske županije.
Kao što je jučer potvrdio župan Međimurske županije Matija Posavec, svih 57 školaraca dobit će u Međimurju svoje asistente u nastavi već prvog dana nove školske godine. Pritom je pohvalio sve stručne službe županije, kao i razvojnu agenciju na dobro odrađenom poslu, baš kao što je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo Međimursku županiju kao županiju koja je najbolje aplicirala projekt te dobila 108,5 od maksimalnih 110 bodova, što je ujedno najveći iznos potpore od 2,5 milijuna bespovratnih sredstava.
Međimurski župan pohvalio pak je ministre Mornara i Mrsića jer je ove godine izuzetno efikasno i profesionalno te u najbržem mogućem roku odradilo sve administrativne preduvjete, kako bi stvorilo okvir da županije organiziraju asistente prvog dana nastave.
Prilikom svečanosti dodjele ugovora, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić pak je uz ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Milu Živčića, objasnio kako je ovo tek prvi dio sredstava koje je ministarstvo preko Europske unije osiguralo za projekt asistenata u nastavi te slijedi novo raspisivanje natječaja predviđeno za udruge preko ministarstva te poseban natječaj „Mladi za mlade“, zahvaljujući kojima će se učenicima omogućiti osobni asistenti financirani od strane lokalnih, nacionalnog i europskog proračuna. Prva europska sredstva, kako je najavljeno, trebala bi stići u listopadu, no Posavec posebno naglašava kako to međimurski učenici neće osjetiti, s obzirom da je Županija već ranije predvidjela sredstva s kojima će premostiti to vrijeme do dobivanja sredstava.
Dok je na potpisivanju riječi bilo isključivo o asistentima za školarce, veliko je zanimanje pobudio jedinstveni projekt Međimurske županije, uvođenje asistenata i za djecu predškolske dobi. Prema riječima međimurskog župana, Županija će taj projekt provesti organiziranom prijavom na natječaj čim on bude otvoren, ali i sufinanciranjem kako županije tako i općina i gradova.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content