Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: „Osobni asistenti u školi od prvog dana nastave!“

Datum objave: 2. rujna 2015.

Uz osigurane udžbenike koje sve osnovnoškolce čekaju na klupama i besplatan prijevoz za sve školarce, u Međimurju se nastavlja i projekt asistenata u nastavi za sve učenike kojima je on potreban. Tu je informaciju župan Međimurske županije Matija Posavec već potvrdio tijekom kolovoza, a danas dopunio ekskluzivnom informacijom kako ne samo da će djeca imati asistente, već će ih imati od prvog dana nastave u ponedjeljak, 7. rujna. „Stručne službe i razvojne agencije u Međimurju napravile su odličan posao tijekom ljetnih mjeseci jer smo pohvaljeni od strane resornog ministarstva, što pokazuje i dobiven maksimalan broj bodova kod sufinanciranja projekta. Stoga će već prvog dana nastave svoj djeci koja za tim imaju potrebu, biti osiguran pomoćnik u nastavi, uz sredstva ministarstva te sufinanciranje iz Proračuna“, naglasio je župan Posavec i osim važnosti ovog trenutka za ukupno više od 100 djece, istaknuo isti broj asistenata koji će ovim projektom naći zaposlenje. Naime on će imati dugoročni pozitivan utjecaj i na njih u pogledu stručnosti i zapošljivosti, a i smanjenja nezaposlenosti u Međimurskoj županiji.
Ukupno će projekt za Međimursku županiju vrijedan 2.665.257,24 kuna obuhvatiti 54 asistenta za 57 učenika u 21 osnovnoj te tri srednje škole, dok za Grad Čakovec 54 učenika s projektom vrijednim 2.378.000,00 kuna. „Drago mi je da smo dobili sredstva da osiguramo i ove godine pomagače onima kojima je to potrebno, smatramo da svako dijete mora imati pomagača u nastavi. Osigurat ćemo to bespovratnim sredstvima, uz dodatak od 230 tisuća koje osigurava Grad“, objasnio je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Projekt će time i ove godine na sjeveru zemlje riješiti problem nedostatka potpore učenicima s teškoćama koji imaju najveće potrebe za pomoćnicima te ih integrirati u redovno obrazovanje, ali im pritom i olakšati usvajanje odgojno - obrazovnog sadržaja. Tako je naglašeno da će se zadovoljiti i sve moguće novonastale potrebe za asistentima, u suradnji s udrugama.
Novost je da će i ovog pua upravo naša županija omogućiti još jedan nadstandard i prva u Hrvatskoj osigurati asistente za svu djecu predškolskog uzrasta na teret županijskoga Proračuna. „Imati danas asistente od najranije dobi je novi korak po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj, a za što se nadam da će poslužiti kao dobar primjer da eventualno danas, sutra to usvoje i druge jedinice lokalne i regionalne samouprave“, dodao je međimurski župan.
Svi ovi potezi samo su dokaz da obrazovanje može i mora biti kvalitetno te da će takvo i u Međimurju ostati, kraju koje ima sluha za prosvjetu, svoje školarce, ali i njihove roditelje.
Zadovoljavanje onih potreba koje građani, ali i oko 15 tisuća međimurskih učenika očekuju od javnog sektora, tu nikako ne staje. U ponedjeljak, 7. rujna kreće nova školska godina kada će osnovnoškolce dočekati komplet udžbenika na klupama, a ujedno i besplatan prijevoz, kako za učenike osnovnih, tako i srednjih škola. Župan je pritom objasnio kako će prvih tjedan dana nastave učenici imati potpuno pokriven prijevoz, a i pozvao da u to vrijeme ishode potvrdu u školi za prijevoz.
Jedini trošak bit će im onaj jednokratan za izradu godišnje iskaznice. Za učenike koji se školuju van županije, objasnio je kako prijevoz Međimurska županija sufinancira u omjeru kao i za školarce na području Međimurja, oni samo doplaćuju razliku, a što se tiče udžbenika, oni prošlogodišnji su im dani u trajno vlasništvo te ih poziva da ih razmijene ili prodaju. Naime radi se o pojedinačnim slučajevima koji nastaju zbog toga što jedino Međimurska županija ima ovakav sustav potpunog financiranja udžbenika i prijevoza, pa ga je kompliciranije primjenjivati ga u drugim županijama, čime se samo dokazuje koliko se u Međimurju brine o svakom pojedincu, izuzecima, svakom učeniku u osnovnoj ili srednjoj školi, a time i roditeljima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content