Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren Hrvatski kulturno – prosvjetni zavod u Serdahelu koji spaja Mađarsku i Hrvatsku

Datum objave: 31. kolovoza 2015.

Stotinjak gostiju i uzvanika iz Mađarske te Republike Hrvatske u subotu je nazočilo svečanosti otvorenja Hrvatskog kulturno-prosvjetnog zavoda Stipana Blažetina u Serdahelu. Uz Veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskog NJ.E. Gordana Grlića Radmana, otvorenje su svojim dolaskom uveličali i generalna konzulica RH sa sjedištem u Pečuhu Vesna Haluga, župan Međimurske županije Matija Posavec, saborski zastupnik i načelnik općine Goričan Mario Moharić,  viša savjetnica u Uredu za Hrvate izvan RH Dubravka Severinski, počasni konzul RH u Nagykanizi Mijo Karagić, glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, načelnik Serdahela Stjepan Tišler, Blaž Horvat, rektor varaždinske katedrale, kćer i sin Stipana Blažetina, Beta i Stjepan Blažetin te predsjednici hrvatskih samouprava iz čitave Mađarske.
Kulturno - prosvjetni zavod Stipan Blažetin prva je od tri ustanove koje Hrvatska državna samouprava, u okviru strateškog plana, planira otvoriti u ovoj godini, s temeljnim ciljem intenziviranja rada na očuvanju hrvatskog jezika, tradicije i kulture u vrijeme sve veće asimilacije hrvatske manjine u Mađarskoj. Privremena vršiteljica dužnosti je predsjednica HS županije Zala Marija Vargović koja će do kraja godine raspisati natječaj i izabrati voditelja/icu Ustanove koja, kako je naglašeno, mora u prvom redu poslužiti očuvanju hrvatske zajednice, jezika i kulturu u tom kraju.
„Današnja svečanost, čin otvaranja doma s Blažentinovim imenom, posebice je važna za opstojnost Hrvata u ovom dijelu Mađarske“, u uvodu je naglasio načelnik Tišler. „Stipan Blažetin je svojim dugogodišnjim radom u prosvjeti, kulturi i politici za života zadužio zajednicu i sve Hrvate u Mađarskoj. Upravo se on među prvima zalagao za utemeljenje hrvatskih institucija, a sada se na neki način ostvaruje njegov san, baš u zgradi u kojoj je nekad živio, a koja nosi njegovo ime“, rekao je u svom govoru Gugan te zahvalio međimurskom županu na svemu što Međimurska županija čini za Hrvate iz županije Zala, izrazivši nadu da će se suradnja i pomoć nastaviti na obostranu korist.
„Suradnja Hrvata i Mađara, posebice u prekograničnom prostoru nikada nije bila upitna te će se jednako uspješno nastaviti i dalje. Tome će pripomoći i bez sumnje ova nova ustanova u prekrasnoj nedavno obnovljenoj zgradi koja će svojim otvorenjem za posjetitelje i bogatim sadržajima privući velik broj ljudi s obje strane Mure, što nam i je zajednički cilj“, smatra župan Posavec.
Kulturno prosvjetni zavod nazvan je po Stipanu Blažetinu koji je bio pedagog, književnik, istaknuta ličnost društvenog života Hrvata u Mađarskoj. Bio je pedagog i ravnatelj osnovne škole u Serdahelu i referent za hrvatsko narodnosno školstvo u Mađarskoj. Četrdeset godina je  djelovao među pomurskim Hrvatima na društvenom, kulturnom i športskom polju. Cijeli svoj život posvetio je etabliranju Hrvata u Mađarskoj, a oni su im uzvratili na najbolji mogući način.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content