Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mađarski veleposlanik s međimurskim županom o potencijalima u prekograničnom prostoru

Datum objave: 27. kolovoza 2015.

Najrazvijenije vanjskotrgovinske odnose Međimurska županija ima sa zemljama Europske unije, gdje se uz Italiju, Njemačku, Austriju i Sloveniju, nalazi i Mađarska. Najviše se uvoze poljoprivredni proizvodi te tkanine i gotovi tekstilni proizvodi dok strukturu izvoznog programa čine: tekstilna pređa, tekstilno i kuhinjsko rublje, trikotažno rublje, stolarija i metalni proizvodi. O tim temama, s naglaskom na uspješnu gospodarsku, ali i dobru suradnju u razvoju turizma, danas su razgovarali župan Međimurske županije Matija Posavec i Veleposlanik Mađarske, Nj.E. József Magyar koji je dan iskoristio za službeni posjet Međimurju. U pratnji Milána Radácsija, atašea za gospodarske odnose te uz prisustvo zamjenika međimurskog župana Zorana Vidovića i Sandru Herman te pročelnika UO za gospodarstvo Darka Radanovića, pohvalio je u prvom redu projekte prekogranične projekte te nastojanja Međimurske županije, kao jedne od četiri koje graniče s Mađarskom, da preko istih povezuje dva naroda, ali i tamošnje Hrvate s njihovom domovinom.
„Hrvati u Mađarskoj, njih oko 25 tisuća, ali i sami Mađari uvijek u Hrvatskoj i Međimurskoj županiji imaju prijatelja, partnera i suradnika“, rekao je u uvodu međimurski župan i zahvalio Veleposlaniku na dolasku s kojim će se bez sumnje odrediti i daljnji smjer zajedničkog djelovanja u stvaranju jedne od najuspješnijih europskih pograničnih regija. „Ključ naše dobre suradnje je bez sumnje u uspješnom graničnom povezivanju, kako imamo 354 kilometara zajedničke granične crte koje čini čak 7 prijelaza, pa imamo za cilj napraviti plan s Hrvatskom, kao i ostalim zemljama s kojima graničimo. Međimurje je kraj koji nam u tome itekako može pomoći“, objasnio je mađarski veleposlanik dodavši kako se upravo ovakvim sastancima s čelnicima regija želi postignuti to da srednja Europa bude otvorenije tržište za sve.
Župan i veleposlanik dotakli su se i suradnje u Euroregiji Mura-Drava osnovanoj 2004. godine, a koju čine Međimurska županija, županija Zala i županija Somogy. Ona je dobar temelj za stvaranje novih ideja i provođenje istih u djelo. Poseban naglasak veleposlanik je stavio na sve više infrastrukturnih projekata te razvijeni zdravstveni i kulturni turizam, a u posljednje vrijeme jača i mađarski kongresni turizam koji je usporedio s onim u Međimurskoj županiji. Obitelj Zrinski u povijesnom je segmentu ta koja indirektno spaja krajeve diljem Hrvatske i Mađarske, a zajedničku povijest okrunit će u 2016. godini 450. obljetnicom Sigetske bitke.
Kako je objasnio Posavec, na razini države formirano je povjerenstvo koje tijekom cijele naredne godine priprema niz događanja uz potporu hrvatske predsjednice te predsjednika Mađarske i Turske, uz najveći operu u Sigetu koja će se prikazati na nekoliko lokacija. Zaključak je da se na Zrinskima itekako moramo i možemo jače povezivati. Za stvaranje novih dodirnih točaka najsjevernije hrvatske regije i susjedne države, zaključeno je kako je neophodno povezivanje uz brzu infrastrukturu, željezničku, ali i cestovnu, za bolju kvalitetu svih građana, s naglaskom na poveznicu Kotoriba – Murakeresztur i Zagreb – Goričan prema Budimpešti.
Prilikom pozdravljanja i odlaska veleposlanika prema Gradu Čakovcu, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Centru za kulturu, najavljen je novi susret kroz 15-ak dana, kada će se upravo u Međimurju održati velika konferencija Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska2014.-2020. Naime kako je završeno jedno financijsko razdoblje 2007.-2013., u kojem je realizirano 149 projekata vrijednih oko 50 milijuna eura, sada kreće novo koje na raspolaganje do 2020. godine nudi 63 milijuna eura.
Konferencija će u Čakovcu održati u četvrtak, 10. rujna 2015., a otkrili su kako će se tada dogovoriti i dugoročniji planovi, kao izgradnje mostova i cesta kao imperativ u povezivanju. Kako je dosadašnji okvir bio iznimno dobro iskorišten, dvije zemlje imaju čvrst temelj za ekonomsku suradnju, što dokazuje i 30-postotni porast trgovinske razmjene na zemaljskoj razini u prvih 5 mjeseci ove godine.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content