Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

10. jubilarni Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu svoja vrata otvara 4. rujna

Datum objave: 26. kolovoza 2015.

Međunarodni Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu ove će godine obilježiti punih 10 godina postojanja. Kako se Međimurska županija već etablirala kao autoritet u voćarstvu regije, ove se godine 4. i 5. rujna očekuje jedno od većih okupljanja svih hrvatskih proizvođača jabuke, logistike za voćarstvo i drugih poslovnih subjekata, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore i Međimurske županije te u organizaciji Općine Donji Kraljevec. Upravo je Kraljevec nekad bilo referentno mjesto za određivanje otkupne cijene jabuke, no ulaskom u EU i novih pravila igre za hrvatski agrar, toga više nema. Ipak, Sajam je do danas ostao najveće regionalno okupljalište koje nudi predavanja, izložbeni prostor i stručne skupove s aktualnim temama iz domene voćarstva.
Želja nam je u prvom redu promovirati voćarstvo i poljoprivrednu proizvodnju, na sajmu koji ima svoju tradiciju i renome. Uz tu promociju ne sumnjam kako ćemo ga uz pomoć partnerskih županija pretvoriti u jedan regionalni sajam kojim ćemo pomoći napretku naših poljoprivrednika, ali imajući u vidu i kvalitetu domaćih proizvoda koje ćemo ponuditi našim građanima i otkupljivačima“, objasnio je u najavi župan Međimurske županije Matija Posavec.
Međimurski sajam mjesto dogovora o budućnosti voćarstva
Pod voćnjacima je 20 tisuća hektara površine Hrvatske, od čega 5 tisuća hektara otpada samo na jabuku, s time da se 84 posto voća u Hrvatskoj proizvede upravo u županijama koje su u sjevernom, kontinentalnom dijelu. Tako se u Međimurju proizvede čak trećina hrvatske jabuke. „To je najbolji  argument zašto organiziramo međunarodni sajam u Međimurskoj županiji i zbog čega je opravdano ovdje govoriti o voćarstvu. U dva dana uz izlagače iz Austrije, Slovenije i Mađarske, razmijenit ćemo mnoge kontakte, proći predavanja, ali se dotaknuti i problema“, objasnio je zamjenik župana Zoran Vidović, a načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat dodao da je ove godine naglasak isključivo na voćarstvu­.
„Prošle godine posebno smo istakli teme lješnjaka i aronije, a sada ćemo govoriti isključivo o cjelokupnom voćarstvu zbog problema koje moramo riješiti, a u tu svrhu održati i okrugli stol odmah nakon službenog otvaranja“, naglasio je i objasnio kako je međimurski sajam mjesto gdje će se dogovoriti budućnost voćarstva. Ovogodišnji sajam uz spajanje tri ključna elementa, proizvođača, otkupljivača i politike, okupit će oko 150 izlagača, a posebna će pozornost biti usmjerena na predavanja znamenitih stručnjaka, kao predstavnika najveće udruge voćara u Austriji koji će govoriti o budućnosti voćarstva u Europi.
Suradnjom županija stvaramo uvjete za naše poljoprivrednike
U sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu pripremljen je bogati dvodnevni program, a kao i svake godine isti će obogatiti i predstavljanje Turističke zajednice Međimurske županije. „Dodali smo sajmu i turističku komponentu, razvojem enogastronomije uvodimo gastro show na temu jela i specijaliteta od jabuke, pa će se tako na licu mjesta pripremati i kušati sva jela. Cilj je sljubljivanje hrane i vina u suradnji s Udruge Hortus Croatiae te učenicima Srednje škole Prelog i Gospodarske škole Čakovec“, objasnila je zamjenica župana Sandra Herman. Kako je potvrđeno, onim međimurskim, sigurno će se pridružit i voćari iz Osječko – baranjske županije, a ovogodišnje, jubilarno izdanje voćarskog sajma obogaćeno je partnerstvom dviju županija Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije.
Mi smo uvijek rado prisutni na sajmovima ovakvog obima, u Kraljevec dolazimo s 15 naših najboljih voćara. Mi smo kraj koji ima oko 80 tisuća hektara poljoprivrednih površina, a u funkciji voćarstvo je na više od tisuću hektara, u prvom redu jabuka, šljiva, višnja i breskva što prati razvijenu prehrambenu industriju u županiji, ali i našu klimu“, rekao je zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Darko Sobota, a pročelnica UO za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac pozdravila kolegu pročelnika UO za gospodarstvo Međimurske županije Darka Radanovića i istaknula zadovoljstvo što s projektima koji uključuju više županija ne staje. „Suradnja voćara međimurske i zagrebačke regije ovime se diže na novi viši nivo, posebice nakon što smo uspješnu suradnju okrunili zajedničkim osnivanjem proizvođačke organizacije kao jedine i prve u Hrvatskoj. Time smo i zajedno krenuli u prijavu na fondove EU u izgradnji kapaciteta hladnjače i distributivnog centra“, objasnila je.
Župan je zahvalio partnerskim regijama na odazivu te ih pozvao da u ovim teškim vremenima za poljoprivrednike pruže potpore, na regionalnom, ali i lokalnom nivou. „Mi smo to prepoznali provođenjem niza projekata u poljoprivredi, novim ulaganjima i investicijama, pa tako u posljednjih nekoliko godina više od 5,6 milijuna kuna iznosi direktna subvencija voćarima, što je 44 posto ukupne subvencije koja je dana poljoprivredi“, za kraj je objasnio Posavec i naglasio da se je to nužno da se pokaže poštovanje prema međimurskim voćarima, s obzirom na postotak proizvodnje na razini Hrvatske.
Svečano otvorenje Voćarskog sajma u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu upriličit će se u petak, 4. rujna u 10:00 sati, a obići će ga ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je potvrdio dolazak u Međimurje.
 
POZIVNICA - Pozivnica - 10. Voćarski sajam 2015
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content