Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Premijer Milanović i ministar Varga u pratnji župana Posavca u obilasku gradilišta novog Doma zdravlja

Datum objave: 25. kolovoza 2015.

U Međimurskoj županiji danas su boravili predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar zdravlja Siniša Varga koji su u okviru službenog posjeta uz župana Međimurske županije Matiju Posavca i predsjednika Skupštine Mladena Novaka kao domaćine obišli investicije u Županijsku bolnicu u Čakovcu te ujedno zajednički označili početak radova na novom Domu zdravlja. Posjet je započet radnim sastankom u županijskoj Maloj vijećnici kojem su prisustvovali saborski zastupnik Mario Habek, zamjenici župana Sandra Herman i Zoran Vidović, Darko Radanović, privremeni pročelnik UO za gospodarske djelatnosti, Goran Gotal, v.d. pročelnika UO za poslove župana, Stjepan Baranašić, pročelnik UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti i Vjeran Vrbanec, v.d. pročelnika Upravnog odjela za poslove skupštine i opće poslove.
Međimurska županija svoj Proračun usmjerila je građanima
Uz glavnu temu, prezentaciju rada Međimurske župan sastanak je otvorio župan, prezentirajući premijeru projekte u obrazovanju, način na koji je najsjevernija hrvatska županija usmjerena prema građanima u pomoći kod nabavke udžbenika, stipendija, osiguravanja besplatnog prijevoza i asistenata u nastavi svima koji su potrebni. „Ti projekti samo znače da ste u Međimurju našli pravi način usmjeravanja javnog proračuna prema građanima“, rekao je pritom Milanović, a Posavec dodao kako su u Županiji svjesni da proračun mora raditi za boljitak u dva smjera, ulaganjem u kapitalne investicije, ali i vraćanju građanima. To je uz sve projekte po kojima je Međimurje jedinstveno, potkrijepio primjerima većih investicija pokrenutih u proteklom razdoblju, posebice u segmentima obrazovanja i zdravstva koje smatra ključnima za razvoj jedne sredine.
Predsjednik Vlade pokrenuo pak je pitanja međimurske uspješnosti u legalizaciji, uvođenju e-građevinskih dozvola te pohvalio stanje ovdašnjeg gospodarstva, na što je župan odgovorio da se pozitivan trend nastavlja i u turističkim pokazateljima te načinu na koji funkcionira zdravstvo. Predsjednik Skupštine na to je dodao kako je u tom segmentu ključno i funkcioniranje predstavničke vlasti kao jedan od rijetkih primjera uspješne suradnje s izvršnom vlašću, koja u svom radu nadilazi stranačke podjele i radi u interesu svih građana ove županije.
No sastanak s premijerom bila je dobra prilika da se istakne i ono na čemu još treba raditi, stoga je Posavec zamolio da se, u ovom trenutku kada su županije na kontinentu suočene s malim proračunima, od čega Međimurska županija svoju snagu mora usmjeriti prema traženju i drugih izvora financiranja, Vlada RH više uključi u realizaciju kapitalnih investicija, posebice kada su prosvjeta i zdravstvo u pitanju. „Pritom ne mislim ovdje na pomoć kao takvu, već samo da dobijemo točno ono što zaslužujemo svojim radom i doprinosom svih građanki i građana Međimurja u punjenju državnog proračuna“, objasnio je međimurski župan i od premijera dobio podršku za sve projekte koji su u realizaciji ili tek u planu te izrazio zadovoljstvo načinom na koji funkcionira Međimurska županija, koja bi mnogima mogla poslužiti kao primjer. „Obzirom da je Vlada i do sada prepoznala i podržala projekte ove županije, poput skidanja obaveza za čakovečku Vojarnu, nabavku CT uređaja za bolnicu, tu je i projekt aglomeracije, tako će u okviru svojih mogućnosti pomoći i drugim strateškim projektima ovog kraja“, dodao je Milanović.
Obilazak ŽB Čakovec i gradilišta novog Doma zdravlja
Takve su projekte, realizirane i onaj u tijeku upravo nakon sastanka premijer i ministar obišli. Naime uz potpredsjednicu Hrvatskog sabora Dragicu Zgrebec, saborske zastupnike Dragutina Glavinu, Nadicu Jelaš i Maria Moharića, zamjenika ministra kulture RH Alena Kajmovića, gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača te dakako domaćina, sanacijskog upravitelja Županijske bolnice Čakovec Stjepana Koraja sa suradnicima, odrađen je obilazak Županijske bolnice gdje je krajem srpnja pušten u rad dio rekonstruiranog operacijskog trakta, tri obnovljene operacijske sale te nabavljen novi CT uređaj. „U obnovu sveukupno šest sala uložit će se 16 milijuna kuna. Naša bolnica to itekako zaslužuje kako su zadnje rekonstrukcije u ovom odjelu rađene 1971. godine“, objasnio je Koraj i dodao kako je nakon 30 godina napokon nabavljen i novi 16-slojni CT uređaj koji će uvelike pomoći pacijentima.
Posjet je nastavljen obilaskom gradilišta novog Doma zdravlja Čakovec i projekta vrijednog oko 30 milijuna kuna. „Ovaj novi objekt bit će smješten u samom krugu Županijske bolnice u kojem su smještene sve zdravstvene ustanove, i to Županijska bolnica Čakovec, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije. Važno nam je da će građani na prostoru ŽB imati dostupne sve usluge koje u ovom trenutku nudi hrvatski zdravstveni sustav, na najmoderniji, najkvalitetniji i najopremljeniji način“, objasnio je župan prilikom ulaska na gradilište i dodao da kada govorimo o uslugama u zdravstvu, intenzivno radimo na razvoju palijativne skrbi, ali i razvoj županije gledamo dugoročno.
Želja je građanima osigurati viši stupanj zdravstvene skrbi“, kratko je dodao, a ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić dodao kako će se do prosinca odraditi prva faza projekta. „Ovo je iznimno važan projekt za Međimurje. Budućnost je u obiteljskoj medicini, sve stremi tome, pa je neophodno da bude građena na pravim temeljima i u prostorima kao što je ovaj koji će niknuti uz bolnicu“, naglasio je. Ministar Varga pritom je istaknuo da je mudra oduka direktna dostupnost svih oblika zdravstvene zaštite svim osiguranicima. „Uz ovaj znam da se kod vas realizira projekt interventne kardiologije, stiže i novi moderan ultrazvučni aparat čime Županijska bolnica, koja zbrinjava 85 posto pacijenata sa svog područja, što je najviše u Republici Hrvatskoj, svoju kvalitetu podiže na još višu razinu“, naglasio je Varga i odradio radni sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova kojem su uz sanacijskog upravitelja Koraja i ravnatelja Vrčića prisustvovali još i Tomislav Novinščak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije te Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, svi sa suradnicima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content