Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Osobito svečano proslavljeno "Rokovo" u Međimurju

Datum objave: 16. kolovoza 2015.

U Draškovcu je vrlo svečano proslavljen blagdan Svetog Roka, zaštitnika župe ali i cijelog Međimurja.
Ovogodišnja proslava svojevrsni je jubilej obzirom na 255.godišnjicu zavjeta Svetom Roku. „Zagledajmo se u život Sv. Roka, otkrijmo Božju prisutnost u svakom potrebitom čovjeku. Vratimo nadu našem narodu i otvorimo horizonte Božjeg milosrđa i dobrote. Međimurje je u prošlosti osjetilo veliku pomoć Sv.Roka. Po zavjetu grofa Althana, gospodara Međimurja, nestalo je kuge iz Međimurja. Zavjetna crkva u Draškovcu je spomen velike pomoći Sv.Roka međimurskom čovjeku ali i njihovom blagu. Stoga je crkva u Draškovcu jedina župna crkva u Međimurju sa dva tornja“ – uvodno je naglasio župnik vlč. Matija Vonić koji je uputio prijateljske pozdrave gradu Montpellieru u Francuskoj, rodnom gradu Sv.Roka, te prijateljima u talijanskoj Veneciji i mađarskom Sumegu.
Središnje euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački monsinjor Ivica Šaško kao osobni izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića uz koncelebraciju brojnih svećenika iz donjomeđimurskog dekanata.
 „U vrevi života, samljeveni poteškoćama, izmučeni bolestima, duhovno klonulima, malaksali osjećamo potrebu nebeske pomoći. I u pustinjama života postoje oaze. Nalazite se u oazi Božje prisutnosti i čudotvorne snage moćnog zagovornika Sv.Roka. Bog Vas čuvao a Sveti Rok isprosio obilje zdravlja i duhovne radosti“ – poruka je biskupa Šaška.
Ove godine na misnom su slavlju po prvi puta blagoslovljeni bicikli i biciklisti koji su bili dio svečane procesije po Draškovcu a po završetku svete mise vjernici su organizirali procesiju oko oltara u crkvi Sv.Roka u Draškovcu gdje su poljubili moći Sv.Roka.
U sklopu ovogodišnjeg Rokova osim vjerske trodnevnice organizirano je i mnoštvo popratnih sadržaja i manifestacija. Tako je predstavljena knjiga starih fotografija iz prošlosti „Dišeča starina“, “  koncert puhačkih orkestara  iz Goričana i Male Subotice, koncert klasične glazbe i crkvenih zborova iz Draškovca, Donjeg Kraljevca, Goričana, budnica puhačkog orkestra, izložba starih zanata a sve to uz bogatu zabavnu i ugostiteljsku ponudu.
Svečanost "Rokovo u Međimurju" pohodilo je više tisuća vjernika iz Međimurja i susjednih županija, gostiju iz Mađarske, Slovenije i Italije a svečanoj procesiji i svetoj misi pridružili su se članovi mjesnog odbora Draškovec na čelu sa Josipom Kobalom, izaslanstvo grada Preloga predvođeno gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom te međimurski župan Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content