Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Granica ponovno spojila Hrvatsku i Mađarsku

Datum objave: 15. kolovoza 2015.

Prijateljstvo Hrvatske i Mađarske već dugi niz godina suradnjom obogaćuje stanovništvo pograničnih područja uz podršku lokalnih dužnosnika obje zemlje. Tako je i ove godine tradicionalno održan 15. festival gibanice u mađarskom Serdahelju koji je jedno od osam hrvatskih naselja u županiji Zala, manifestacija koja promovira lokalnu enogastroniju, povezuje općine ali i čuva tradiciju hrvatskoga naroda u Mađarskoj. Zbog toga je, osim međunarodnog karaktera, najveća i najznačajnija manifestacija lokalnog stanovništva na tom području.
Ovogodišnji festival zajednički su otvorili župan Međimurske županije Matija Posavec i predstavnik parlamenta Republike Mađarske Peter Cserenyes u nazočnosti načelnika Serdahelja Ištvana Tislera, saborskog zastupnika i načelnika Goričana Marija Moharića, načelnika općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata, načelnika općine Donji Vidovec Josipa Grivca, predsjednika Općinskog vijeća Donje Dubrave Zlatka Haramije, tajnika u Hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti Berislava Živkovića, predstavnika Sveučilišta u Zadru i brojnih mještana s obje strane granice.
Na samom festivalu naglašena je potreba daljnjeg povezivanja donjomeđimurskih i mađarskih općina, kako zbog povezivanja dvaju naroda tako i zbog realizacije projekata iz fondova prekogranične suradnje Europske unije.
Župan Posavec je naglasio kako se tradicija hrvatskog naroda mora čuvati svugdje gdje Hrvati žive i u tome im lokalna i regionalna samouprava ali i država u cjelini mora pružiti punu podršku. Zbog toga su ovakve manifestacije primjer dobre suradnje u pograničnom prostoru.
Načelnik Serdahelja Tišler zahvalio je svojim kolegama iz Međimurja na podršci u kandidiranju projekata koje razvijaju ovaj kraj uz rijeku Muru.
Načelnici općina iz Međimurja i Mađarske razgovarali su i o novoj fazi suradnje u sklopu programa EGTC (European Grouping of Territorial Cooperation) koji pruža nove mogućnosti u financiranju projekata.
U sklopu festivala održana je svečana predaja nogometnog igrališta s umjetnom travom, ribolovna i nogometna natjecanja te folklorni festival na kojem su, između ostalih, sudjelovali članovi KUD-a Goričan i KUD-a Donji Vidovec. U zabavnom djelu programa nastupile su mažoretkinje iz Goričana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content