Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Blagdan Velike Gospe u Međimurju

Datum objave: 15. kolovoza 2015.

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta. Taj dio kulture i prakse u kršćanskoj crkvi svečano se slavi i u Međimurju. Diljem naše županije svetkovina Velike Gospe slavi se koncertima marijanskih pjesama, proštenjima i koncelebriranim svetim misama na otvorenom.  Jaka marijanska pobožnost u povijesti Međimurja odredilo je brojna mjesta kao hodočašća vjernika. Iako je nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio papa Pio XII. tek 1950.godine, tradicija je stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Svjedoči tome i stih jedne od najsvečanijih međimurskih pjesama „Međimurje kak si lepo zeleno“. (Tu me moja draga majka rodila, tu me ona prva v'cirkvu vodila, Boga molit, bližnjeg ljubit vučila, Boga molit, bližnjeg ljubit navčila). Stoga je posebno svečano bilo u Svetoj Mariji, Belici, Macincu i Svetom Martinu na Muri.
Dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Svetoj Mariji započeo je trodnevnom duhovnom obnovom. Dan uoči blagdana večernju svetu misu predvodio je varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak nakon čega je mjestom krenula procesija sa svijećama. Jutarnju svetu misu na sam blagdan predvodio je župnik vlč.Pavao Markač dok je središnje misno slavlje predvodio vikar Varaždinske biskupije monsinjor Ivan Godina.
Svečano je bilo i u Belici gdje je središnje misno slavlje predvodio župnik župe iz Virja vlč.Ivica Bačani uz koncelebraciju brojnih župnika iz međimurskih dekanata. Po završetku svete mise dekan čakovečkog dekanata prečasni Vladimir Kolarić blagoslovio je i dao na korištenje novo vanjsko uređenje crkve sa svečanim novim prilazom koji su uz vjernike i mještane sufinancirali općina Belica i Međimurska županija na čemu je zahvala upućena načelniku Zvonimiru Taradiju i županu Matiji Posavcu koji su nazočili svetoj misi.
Općina Sveti Martin na Muri već mjesec dana obilježava dane turizma. Osim brojnih događanja, blagdan Velike Gospe proslavljen je proštenjem i koncelebriranom svetom misom na otvorenom koju je predvodio monsinjor Antun Perčić. Središnja proslava dana turizma održat će se u nedjelju, 16. kolovoza.
belica-velika-gospa (1)
Na blagdan Velike Gospe svečano je obilježena 18-ta godina Dana Macinca. Uz mještane Macinca i obližnjih naselja ove godine svečanost Dana Macinca svojim su dolaskom uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun kao i predstavnici susjednih Vijeća mjesnih odbora. Organizaciju proslave i ove su godine podnijeli članovi VMO-a Macinec dok su izložbu „Stari macinski obrti i zanati“, u prostoriji sportskog doma, pripremile članice Društva žena Macinec. U bogatom kulturnom programu predstavili su se brojni pojedinci i udruge a u nastavku dana održano je strongman natjecanje, macinska alka te prijateljska nogometna utakmica NK Centrometala Macinec i NK Nedelišća.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content