Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I Međimurci dali svoj obol obilježavanju 20. obljetnice VRO „Oluja“ u Zagrebu i Kninu

Datum objave: 5. kolovoza 2015.

Ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno – redarstvene akcije „Oluja“ prošlo je u znaku 20. obljetnice, kojom su prigodom pripremljeni svečani mimohod na zagrebačkim ulicama u utorak te svečanost u Kninu u srijedu. Nakon što je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović dala zapovijed Neka mimohod krene“, oko 20 tisuća građana na mimohodu u Vukovarskoj ulici vidjelo je najbolje što može ponuditi hrvatska vojska, policija, vatrogasci, civilna zaštita s gotovo 3 tisuće sudionika i oko 300 vozila.
Kolonom koja je u sat i pol još jednom podsjetila na Oluju i 5. kolovoz kada su hrvatske snage ušle u Knin, središte srpske pobune u Hrvatskoj, prodefilirale su i povijesne postrojbe među kojima i članovi Zrinske garde Čakovec kao predstavnici Međimurske županije, uz mnoge pripadnike vojnih i policijskih te ostalih dežurnih službi iz najsjevernijeg kraja zemlje. Samo dan kasnije isti su krenuli i put Knina, gdje je nakon polaganja vijenaca na Kninskoj tvrđavi otkriven spomenik prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu i otvoren stalni postav muzeja „Oluja 95.”.
Ujedno se na tvrđavi održala ceremonija podizanja državne zastave uz čitanje imena branitelja poginulih u Oluji te minutu šutnje za sve poginule. Zastavu su podigli pripadnici 7. gardijske brigade „Puma“ koji su to učinili i prije točno 20 godina, a predvodio ih je Eduard Baltić iz Čakovca. Među okupljenih oko 100 tisuća građana koji su došli dati svoj obol ovom centralnom slavlju velike hrvatske pobjede, bili su mnogobrojni hrvatski branitelji iz Međimurja, pripadnici gardijskih brigada, kao i članovi udruge IPA Međimurje koji su biciklima odradili četverodnevni maraton do Knina.
Kako su naglasili, tada su se naklonili posebice pripadnicima 7. gardijske brigade koja je dala značajan doprinos oslobođenju Knina, ali i svim hrvatskim vojnim i policijskim postrojbama. Pritom nisu krili ponos što će im svi zajedno još jednom za to moći zahvaliti na ovaj poseban dan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content