Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: „Hrabrost, samouvjerenost, predanost i požrtvovnost naših branitelja nikada nećemo zaboraviti“

Datum objave: 4. kolovoza 2015.

Odajući počast, prije svega hrvatskim braniteljima i žrtvi njihovih obitelji, Oluja nikada neće biti zaboravljena“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurju. Uz izaslanstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, mimohodom te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. Počast su herojima iskazali i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborski zastupnik Dragutin Glavina, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, Uprave za obranu, Matice hrvatske-ogranak Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu uz zajedničku molitvu koju je predvodio fra Josip Župan. U ime Međimurske županije počast Međimurcima, hrvatskim braniteljima, odali su uz župana Matiju Posavca, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, dok u ime Grada Čakovca gradonačelnik Stjepan Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat.
Nitko se ne diže tako visoko kao onaj koji zna kuda ide. Mudra je to misao koja ističe hrabrost, samouvjerenost, predanost i požrtvovnost onih koji znaju svoju vrijednost i jasno vide cilj koji je pred njima. 5. kolovoz upravo je dan kada se i mi svojim mislima i promišljanjima prisjećamo svih tih vrijednosti koje su imali oni kojima je taj dan posvećen, našim hrvatskim braniteljima“, u svom je govoru istaknuo međimurski župan i dodao kako upravo zahvaljujući njima slavimo dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ove godine 20. po redu. Mislima se vraćamo u 1995. godinu i Operaciju “Oluja“, 84 sati trajanja akcije, kada je gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, u tom periodu oslobodilo 10.400 četvornih kilometara do tada okupiranog područja ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.
„Prošlo je već punih 20 godina otkako je Republika Hrvatska ostvarila svoj toliko željeni cilj, slobodu. Ujedno 5. kolovoza slavimo pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“, kada su hrvatski vojnici pobjedonosno ušli u Knin, danas grad simbol te pobjede“, naglasio je Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije.
„78 Međimuraca koji su se borili širom Hrvatske u mnogim vojnim i policijskim postrojbama, u ratu je na žalost i izgubilo život. Ta žrtva mora nam biti primjer i dati snagu, baš kao što je bila onima koji su stvarali povijest, pokazali snagu i zajedništvo hrvatskog naroda“, rekao je Posavec te pozvao da damo sve od sebe da ta borba ne prođe uzalud i da s istim vrijednostima stvaramo bolje sutra, pritom ne zaboravljajući na slavnu prošlost. „Svojim su se postupcima i nesebičnošću hrvatski branitelji digli visoko, na nama je da ih prisjećanjem na njih zadržimo na tom pijedestalu koji su svojom žrtvom i ljubavi prema domovini itekako zaslužili, jer to su pojedinci koji čine razliku, koji su znali kuda idu, prema slobodnoj, neovisnoj i europskoj Hrvatskoj u kojoj danas žive njihove obitelji“, zaključio je i pozvao sve da na blagdan ponosa, poštovanja i zahvalnosti te vrijeme kada slavimo dane borbe za slobodu, neovisnost i demokraciju izvjese stijeg na svoje domove i ustanove te odaju počast našim herojima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content