Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Četiri općine i dva grada uz Međimursku županiju u provođenju projekta kvalitete plodnosti tla

Datum objave: 29. srpnja 2015.

Jedno od važnijih načela poljoprivredne proizvodnje je ostvarenja visokog i kvalitetnog prinosa svake poljoprivredne kulture. A da bi se to postiglo, potrebno je odraditi analizu tla bez koje nije moguće pravilno provesti gnojidbu i ostvariti očekivani prinos. U Međimurskoj županiji svjesni su kako se subvencioniranjem kemijskih analiza tla i preporuka gnojidbe potiče poljoprivredne proizvođače na korištenje ove usluge i racionalizaciju proizvodnje uz konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu, pa je stoga 2014. godine pokrenut projekt „Kontrola plodnosti tla na području Međimurske županije“.
„Nakon što su se u prvoj godini provođenje uključile dvije općine Belica i Donji Kraljevec sa 460 uzoraka, ove godine ukupno su sporazume o provedbi projekta na svom području potpisale četiri općine i dva grada“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec kao jedan od potpisnika, uz bok Jakše Marića, direktora Agrokontrole d.o.o. Zagreb pod čijom se ingerencijom projekt i provodi. Čelnici općina Belica i Štrigova ugovore su potpisali naknadno, a svečanosti potpisivanja u Maloj vijećnici nazočili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Prelog Ljubomir Kolarek, načelnik Male subotice Vladimir Domjanić i zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun, uz zamjenika župana Zorana Vidovića i pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića.
Ove će godine Međimurska županija sufinancirati 698 uzoraka, iz kojih će se utvrditi razina hranjivih elemenata u uzorku tla, tako i njegova kemijsko-fizikalno-biološka svojstva značajna za ishranu bilja, odnosno njegovo zdravlje, što će omogućiti ostvarenje visokih i kvalitetnih prinosa, povećanje prinosa te konačni gospodarski razvoj županije.
Ono što nas posebno veseli je da su prošlogodišnji korisnici počeli primjenjivati na terenu ono sto im je odrađeno, dakle, postignut je željeni efekt jer se nije stalo samo na analizi i papiru. Uz to smo i ovim projektom povećali kvalitetu hrane proizvedene na poljoprivrednim površinama u Međimurskoj županiji”, rekao je župan.
Ukupna vrijednost projekta iznosi tek nešto manje od 250 tisuća kuna, s po 40 posto sufinancirat će ga županija i jedinice lokalne samouprave, a s 20 posto krajnji korisnici. Kako je naglašeno, dodane vrijednosti koje će se ostvariti ovim projektom su i smanjenje zagađenja voda te tla uzrokovanih intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, a bazom podataka, koja će se ustrojiti, omogućiti će se uvid u stanje tla od lokalne samouprave do ministarstva kako bi se mogle donositi daljnje smjernice za primarnu proizvodnju hrane u Međimurskoj  županiji.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content