Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Tehničkoj školi potpisan ugovor vrijedan više od 2,5 milijuna kuna za adaptaciju i sanaciju zgrade

Datum objave: 25. srpnja 2015.

Ukupno oko 900 učenika Tehničke škole Čakovec od nove će školske godine doći u saniranu i adaptiranu školu. Naime župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka i Jurica Tokić, tehnički direktor OKI MONT d.o.o. u ime izvođača radova, potpisali su ugovor za radove vrijedne nešto više od 2,5 milijuna kuna kojima će se najvećoj međimurskoj srednjoj školi osigurati uštede energije te povećanje toplinske zaštite zgrade. Radi se o radovima u okviru energetske obnove nestambenih zgrada.
Međimurska županija sufinancirat će do 60 posto ukupnog iznosa, a preostali iznos, točnije 40 posto osigurano je Odlukom Fonda.  „Škola je izgrađena 1983. godine, godinu dana kasnije i radionica, zaista nakon 30 godina zaslužuju da se u njih investira, baš kao i učenici čijoj kvaliteti svjedočimo svakodnevno, nižu rezultate na državnim natjecanjima, zapošljavaju se još za vrijeme trajanja školovanja te imaju veliku uspješnost na upisima na studije. Ovo je poruka da i dalje nastavljamo s adaptacijom cijelog obrazovnog sustava, upravo zbog tih učenika“, rekao je u uvodu međimurski župan.
Projekt i investicija bili su u pripremi 15-ak mjeseci, a nakon inicijalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dobivanja energetskog certifikata, kojim se pokazala potreba za adaptaciju, u istu se i krenulo. „Drago nam je da je naš osnivač Međimurska županija u kreiranju svog proračuna za 2015. godinu prepoznala potrebu ulaganja u Tehničku školu i što smo eto danas krenuli u prvu sanaciju školske zgrade. Rezultati su svakako vidljivi, u strojarstvu i elektrotehnici, ali i u metaloprerađivačkoj industriji gdje se mladi zapošljavaju i prije dobivanja svjedodžbe“, objasnio je ravnatelj.
Do 2017. godine adaptirani škola i radionica Tehničke škole?
Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovala je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja RH Anka Mrak Taritaš koja je tog dana boravila u službenom posjetu Međimurskoj županiji te u Tehničkoj školi pohvalila međimurski rad i dala rješenja za još uspješnije investicije. „Ima puno onih koji traže probleme i načine zašto se nešto ne može, a onda dođete u Međimurje, oni vam jasno pokažu što su odradili i što planiraju sljedeće. Tako treba raditi posao, zato se vide rezultati rada. Pozivam vas da se uključite u dva pilot projekta koje smo spremili u ministarstvu“, rekla je objasnivši kako je u razgovoru s županom zaključila da se na natječaj za 100-postotno financiranje projektne  dokumentacije može prijaviti i Učenički dom, a za radove dobiti sufinanciranje od sveukupno 70 posto. „Sada imamo i novi cilj, da kandidiramo cijelu investiciju vrijednu 4,7 milijuna, i nadati se da ćemo do početka školske godine 2016./2017. moći reći da je investicija završena“, nadovezao se Blažeka.
Međimurje obrazovanjem stvara kadrove konkurentne na tržištu rada
„Ovaj će projekt biti pravi dokaz koliko želimo multiplicirati mala sredstva koja previđamo u županijskom proračunu. Naime kada to spojite sa sredstvima nacionalnih i EU fondova, ovo je dobar primjer jer u relativno malom proračunu možemo napraviti puno, ne samo u Tehničkoj školi, već ćemo završiti i Gimnaziju, započeti izgradnju OŠ Pribislavec, završiti dvoranu u Orehovici i odraditi sve potrebne zahvate u škologradnji“, rekao je Posavec i zajedno s ravnateljem i ministricom krenuo u obilazak započetih radova. „Volim kada se vide skele, radni prostor, vrijedni majstori i kada se vidi da se radi. Znači da se potroše dobivena sredstva koja u konačnici daju rezultate, a s njima dolaze sljedeći investitori koji će pokucati na vrata i tražiti radnu snagu“, zaključila je Mrak Taritaš.
„Upravo su učenici čakovečkih srednjih škola dio jednog specifičnog obrazovnog sustava u Međimurju kojim se, osluškujući potrebe gospodarstva, prilagođavamo potrebama tržišta rada. Poruka je snažnije surađivati s obrazovnim sektorom, stvarati kvalificirani kadar te osigurati da svi oni imaju radno mjesto u Međimurju i podcrtavam dobro plaćeno radno mjesto“, za kraj je dodao župan, naglasivši kako se to već vidi i u praksi nakon što je skupina stranih investitora kao uvjet ulaganja zatražila 200 kvalificiranih metalaca. Njih ima, zahvaljujući smjerovima Tehničke škole Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content