Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan okupio čelne ljude HE Dubrava, gradonačelnika i načelnike: Nasip je siguran!

Datum objave: 23. srpnja 2015.

Nakon što je krajem svibnja procurio dio lijevog nasipa HE Dubrava, intenzivirala se tema i problematika samog nasipa te pokrenule mnoge rasprave o njegovoj izdržljivosti i sigurnosti za građane. Kako se isto pojavilo na dionici na kojoj su prvi slični problemi zabilježeni 2009. godine te zatim 2011. i 2014., javnost je zanimalo na koji će se način to sanirati. Prvi su reagirali načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek koja je pokrenula inicijativu te župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naposljetku i sazvao sastanak čelnika mjesta na koja direktno utječe problematika nasipa, s prvim ljudima HE Dubrava. Tako su uz župana i načelnicu, sastanku u sobi za sastanke HE Dubrava prisustvovali zamjenik župana Zoran Vidović, Miljenko Brezovec, direktor Proizvodnog područja HE Sjever, Tomislav Pintarić, direktor HE Čakovec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Grivec, načelnik Općine Donja Dubrava Dražen Miser i  načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec.
„Ova  lokacija zbog koje smo se danas našli je već od ranije pod našom posebnom pažnjom, uvjeravamo vas da je nasip siguran i da nema mjesta strahu“, u uvodu je rekao Brezovec i objasnio način rada hidroelektrane, rekao nešto više o njenim objektima i postrojenjima te dao informacije o samom načinu praćenja stanja istih što im je vrlo važno. Ujedno je pohvalio inicijativu te činjenicu kako imaju priliku iz prve ruke svima objasniti o čemu se točno radi.
„Bilo je to kontrolirano procurivanje koje smo brzo riješili, jer je i nama u interesu da se u konačnici sanacija što prije riješi. Stoga smo napravili niz istražnih radova i detaljne analize te sada imamo puno bolju sliku što se događa, zahvaljujući većem broju piezometara. Bilo što da se u bilo kojem trenutku pojavi, mi možemo reagirati“, objašnjava direktor i dodaje kako se uz to svakodnevno nasip i obilazi po cijeloj dužini te da građani mogu biti sigurni. Tako je i nakon provedene prvotne sanacije razina vode postupno snižena za nešto više od 2 metra u odnosu na uobičajenu kako bi se osigurali uvjeti za pregled i provjeru stanja te dionice, a istražni radovi koji su uslijedili poslužili kao podloga za izradu projektne dokumentacije. Provedenim projektom u konačnici će se eliminirati uzrok povremenog pojačanog procjeđivanja i to do jeseni.
Ovim sastankom objasnili ste svu problematiku i bez sumnje smirili nas uz nasip te dajemo sugestiju da sa svakom takvom informacijom izađete u javnost, kako ne bi stvarali pomutnju među našim građanima“, naglasila je načelnica i upozorila da se kao jedan od elemenata za ispitivanje uvedu i šljunčare kao potencijalna opasnost.
„Procjeđivanja se mogu pojaviti, to je jedna normalna pojava, a odrađivanjem zahvata tijekom jeseni na ovoj mikro lokaciji koja nas je zabrinjavala, više neće biti nikakvih nerazjašnjenih pitanja. I to je najvažnije, da znamo da su naši građani sigurni i da se radi na tome da sigurnost na HE Dubrava svaki dan bude na sve višem nivou. Kada se o tome prestane pričati, znat ćemo da je sve u redu“, rekao je Posavec.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content