Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz potpore Međimurske županije dobiveno sedam novih turističkih sadržaja

Datum objave: 14. srpnja 2015.

U četiri godine provođenja projekta po Javnom pozivu „Turističke potpore Međimurske županije“, Županija je uložila nešto više od 900 tisuća kuna u 29 različitih turističkih projekata diljem Međimurja. „Prepoznajući da ulaganjem u turističku infrastrukturu stvaramo nove turističke proizvode i promoviramo županiju kao poželjnu turističku destinaciju, svake se godine održi i prezentacija novih sadržaja kako bi se sve Međimurce, ali i goste upoznalo s novom ponudom na tržištu“, objasnio je na početku župan Međimurske županije Matija Posavec i pozdravio Tatjanu Martinjaš, u ime dobitnika potpora i domaćina na izletištu Međimurski dvori.
Prema prijavljenom projektu koji je ostvario županijsku potporu od 30 tisuća kuna, na toj lokaciji izgrađene su tri drvene kućice u kojima će se tijekom cijele godine odvijati etno radionice, a za ovu priliku, u za tu prigodu pripremljenom programu, tkanjem se predstavila Udruga „Međimurske roke“, KUD Podturen prikazao je obradu lana i obrada drva, Ivan Pergar izradu kalijeve peći, Lovro Pergar rad na lončarskom kolu, a svojom su izvedbom prezentaciju upotpunili mališani iz KUD-a Strahoninec. Uz to, iz turističkih potpora 2014. dobili smo ukupno 7 različitih turističkih proizvoda, AdrenalinskI park Accredo centra Zasadbreg, Kušaonu bučinog ulja Bister Domašinec, Kušaonu vina OPG-a Spomenka Bacinger Nedelišće, Kovačnicu i oljaru Biber OPG-a Mirjana Biber Podturen, uređeno dječje igralište, tematske puteve i obnovljenu prešu OPG-a Rajka Dvanajščak Dragoslavec, a nabavljena je oprema za ispiranje zlata Sladu d.o.o. Donji Vidovec. Svi ti projekti iz Proračuna su potpomognuti s ukupno 250 tisuća kuna.
„Ovim pokazujemo kuda točno ide javni proračunski novac te predstavljamo rezultate odobrenih sredstava, uspješne turističke projekte. Raduje me što smo prije mjesec dana završili s Javnim pozivom Turističih potpora za ovu godinu, u devet odobrenih projekata dobit ćemo od farme jelena, kuće mesa s tiblice, do novog razvoja naših vinara, sve s osnovnim ciljem povećavanja broja turista. Naime, već sada više nego bilo koja kontinentalna županija povećavamo broj noćenja, za oko 10 posto, a ako tako nastavimo, vjerujem da ćemo uskoro doći i do 200 tisuća noćenja godišnje“, objasnio je pritom Posavec, uz kojeg su posebni gosti programa bili predsjednik klastera eno - gastro turizma pri UHP-i Igor Auferber, direktorica WIFI Instituta za unapređenje poslovanja Ivanka Springer i poznata voditeljica kulinarskih radionica Karmela Karlović.
„Ovo nama nije novost, mi već dulje vrijeme razvijamo ovakav projekt kulturnog – etno turizma, bazirajući se na radionicama za djecu, ali i odrasle. Kako smo prepoznali da su na tržištu sve traženiji selektivni vidovi turizma, uključujemo se i u programe EU, kako bi prenosili i sačuvali našu kulturnu baštinu. Međimurje je točka u Hrvatskoj koja se ima itekako čime podičiti što se tiče etno turizma te i u tome ima veliku prednost pred drugim krajevima i zemljama“, rekla je Tatjana Martinjaš. Nove turističke ponude bez sumnje nude nov i atraktivan višenamjenski turistički proizvod kao što su škole u prirodi, team building, animacija turista,  od kojeg koristi imaju osim samih gostiju ujedno i brojne udruge koje će se prema potrebi i interesu gostiju uključivati u programe sa svojim radionicama.
Međimurska županija prepoznala je razvoj turizma kao dohodovnu gospodarsku granu temeljenu na održivu razvoju, a kroz proširenje postojeće turističke ponude, aktivirat ćemo i neiskorištenih turističke potencijale“, za kraj je dodao župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content