Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Poduzetnici dobili prvi Fond poduzetničkog kapitala za inovacije

Datum objave: 10. srpnja 2015.

Republika Hrvatska i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) potpisali su  Ugovor o zajmu za projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo. Riječ je o zajmu za osnivanje prvog hrvatskog venture capitala, projekta kojega su zajednički razvili Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s IBRD-om. „Venture capital“ fond vrijedan je 20 milijuna eura.

Cilj osnivanja ovog fonda je osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća u Republici Hrvatskoj, ali i omogućiti jačanje privatnoga sektora, njegove produktivnosti i konkurentnosti. Za ulaganja u inovativne projekte poduzetnicima biti na raspolaganju minimalno 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna eura javnih, a minimalno osam milijuna eura privatnih sredstava.

Fond će biti registriran u Hrvatskoj kao zatvoreni fond - d.o.o., u skladu s hrvatskim Zakonom o alternativnim investicijskim fondovima i pod nadzorom HANFA-e. Fondom će upravljati privatno društvo za upravljanje fondovima koje će u narednim mjesecima biti odabrano putem međunarodnog natječaja.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva

Photocredit: Ministarstvo gospodarstva

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content