Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Susret čelnika četiri najkonkurentnije hrvatske županije

Datum objave: 9. srpnja 2015.

Samo sinergijom i zajedničkim nastupom na najvišoj razini može se finalnim rezultatima poslužiti kao primjer ostatku zemlje, samo je jedna od konstatacija na kojoj tijekom svog mandata ustraje župan Međimurske županije Matija Posavec, a to je potvrdio na novom, ujedno petom u nizu susretu župana, održanom u Rijeci. Međimurskom županu tom su se prigodom osim domaćina, zamjenika župana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića, pridružili i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te župan Istarske županije Valter Flego. Ovog puta potrebu zajedničkog djelovanja preslikao je na suradnju jedinica lokalne i regionalne samouprave te činjenicu kako se upravo regije čiji su se čelnici okupili pokazuju da se vlastitim znanjem i zalaganjem mogu ostvariti iznadprosječni rezultati, uz potrebnu razmjenu iskustava i suradnju u provođenju dobrih projekata.
Jedan od projekata koji je u zemlji već dostigao razinu izvrsnosti svakako je jedinstveni model besplatnih udžbenika Međimurske županije, po čemu je jedina županija, uz tek Grad Zagreb, što je posebno pohvaljeno na sastanku u Rijeci. „Po tom pitanju njegujemo određeni nadstandard u odnosu na ostatak Hrvatske, svjesni da je kvalitetno obrazovanje ključ za daljnji razvoj županije. Uz besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, osigurali smo i besplatan prijevoz srednjoškolcima, stipendiramo studente, subvencioniramo im prijevoz, potičemo deficitarna zanimanja, dajemo jednokratne potpore djeci branitelja, provodimo projekt asistenata u nastavi, ne samo u školama, već i u predškolskim ustanovama. Upravo se ovakvim projektima zaokružuje cjelina koja po prvi puta čini gotovo u potpunosti osnovno obrazovanje zaista besplatnim na području Međimurja, a to je strategija kojom se želi podići i samo gospodarstvo, jer veći broj visoko obrazovanih znači i veće plaće, što u konačnici znači i bolji standard ljudi“, objasnio je međimurski župan te se uz ovaj socijalni aspekt nadovezao i s pozitivnim brojkama koje upravo slijedom takvih projekata bilježi međimursko gospodarstvo.
Stabilnost u kriznoj 2014. godini dokazuje rastom broja poduzetnika i ukupnih prihoda te rastu prosjeka plaće za 73 kune. Ujedno rast bilježi rentabilnost imovine, dok je zabilježeno pozitivno poslovanje kod 73 posto poduzeća. Produktivnost rada donosi podatak da Međimurje ima neto dobit od 17 tisuća kuna, a o pozitivnoj ekonomičnosti poslovanja govori činjenica kako je na 100 kuna rashoda ostvareno 105 kuna prihoda. Ti su podaci bez sumnje, iznad državnog prosjeka.
Da upravo na takav način politika mora biti servis građanima, istaknuo je Boras Mandić te dodao kako takva iskustva treba prenijeti po čitavoj Hrvatskoj, jer samo tako možemo biti bolja Hrvatska. O modelu nabavke udžbenika od ove se godine govori i u susjednoj Varaždinskoj županiji, a provest će se organiziranim razmjenama. Ujedno je župan Štromar pritom najavio kako očekuje da Sabor na jesenskom zasjedanju prihvati prijedlog promjene Zakona o upravljanju nekretninama te da država ustupi sve svoje nekretnine koje ne koristi lokalnoj samoupravi i da se one stave u funkciju gospodarskog razvoja.
Da Međimurje drži titule najbržih u zemlji u dobivanju građevinskih dozvola, županije koja je uvela e-građevinske dozvole te je najbolja u rješavanju pitanja legalizacije, spomenuto je i prilikom izlaganja istarskog župana koji je uz uspješnosti svoje županije tik do one najsjevernije u legalizaciji istaknuo i mjerljive brojke u smanjenju nezaposlenosti,  ali i provođenju EU projekata u ukupnom iznosu od 40 milijuna eura. Evidentno je da su ovi krajevi prema svojim dostignućima među pet najkonkurentnijih hrvatskih županija, pa je najavljen i skori novi susret kojim će se potkrijepiti da zaista ima prostora za učenje jednih od drugih te razmjenu pozitivnih iskustva. „Uspjeh jedne regije leži u rezultatima njenih pojedinaca okupljenih u kompaktan kolektiv, a uspjeh jedne regije bez sumnje može biti uspjeh cijele države, zamislite što može napraviti njih četiri“, zaključio je Posavec te poželio što uspješniju turističku sezonu prijateljskoj regiji domaćinu.
Nakon konferencije upriličen je posjet Sveučilišnom kampusu u Rijeci, gdje je domaćin bio rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin. U obilasku kampusa ukratko ih je upoznao s radom Sveučilišta, razvojnim projektima, a posebno je naglašena odlična suradnju s Međimurskim veleučilištem te činjenica kako je velik broj njihovih studenata upravo iz Međimurske županije. Na Sveučilištu u Rijeci inače trenutno studira preko 17 tisuća studentica i studenata, a u svom sastavu ovaj jedinstveni kompleks ima 10 fakulteta, jednu akademiju, 4 sveučilišna odjela i jedan sveučilišni studij. Župani i dožupan potom su se i vratili u svoje studentske dane te ručali u studentskom restoranu.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content