Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Skupština Međimurske županije usvojila prvi rebalans Proračuna

Datum objave: 2. srpnja 2015.

U velikoj vijećnici Međimurske županije, u četvrtak 2.srpnja održana je  14. sjednica Županijske Skupštine na kojoj su usvojene prve izmjene i dopune Proračuna za 2015.godinu, odluka o utvrđivanju rezultata poslovanja Međimurske županije za prošlu godinu te odluka o plaći i pravima dužnosnika. Vijećnici su raspravljali i usvojili prve izmjene i dopune financijskog plana i godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, godišnje izvješće o radu županijskoga Zavoda za hitnu medicinu te plan zaštite i spašavanja kao i plan civilne zaštite. Usvojen je i program javnih potreba u kulturi vrijedan 140 000 kuna te je prihvaćen sporazum o suradnji između županije Arges u Rumunjskoj i Međimurske županije. Imenovani su i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova.
Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno, je započela aktualnim satom. Vijećnika Petra Novaka (HSS) zanimao je trend u ustanovama i institucijama koje obavljaju poslove čišćenja da poslove obavljaju radnice s područja naše županije za mizerne plaće i u nepovoljnim radnim vremenom iz tvrtki koje nemaju sjedište u našoj županiji. Da to treba provjeriti složio se i župan te objasnio da se odabir provodi preko javnih natječaja odnosno bagatelne nabave, ali i da bi volio znati, ukoliko je to točno, o kojim se javnim institucijama radi. „Što se tiče županijskih službi i ustanova na koje direktno možemo utjecati, tražit ću provjeru i pojašnjenja od odgovornih osoba, a što se tiče same Županije kao ustanove, poslove čišćenja obavlja tvrtka sa sjedištem u Čakovcu te djelatnice s područja Međimurja“, dodao je Posavec.
Vijećnik Vladimir Peršić (HNS) pohvalio je činjenicu kako se ove godine kreće s mnogo kapitalnih projekata, za koje su već raspisani javni natječaji i odobreni izvoditelji, a zbog mještana Pribislavca zanimalo ga je što je sa gradnjom Osnovne škole Pribislavec. Župan je naglasio kako se napokon rješavaju oni problemi u škologradnji koji se vuku godinama, a upravo je Pribislavec jedna je od najvažnijih takvih investicija. „Imali smo problema sa lokacijom, zemljištem i projektnom dokumentacijom, ali sada je i to riješeno te je ishođena suglasnost Ministarstva obrazovanja. Idući tjedan ćemo potpisati tripartitni sporazum između općine Pribislavec, škole i županije gdje ćemo utvrditi obaveze, rokove i način daljnje realizacije projekta. Za ishođenje građevinske dozvole i projektnu dokumentaciju osigurano je 400 tisuća kuna.“, objasnio je Posavec te najavio kako je plan da se građevinska dozvola ishodi do 24. kolovoza, a početkom rujna trebali bi započeti radovi. Vijećnika Željka Pavlica (MDS) zanimalo je što se poduzima za povećanje sigurnosti sudionika u prometu pobrojavši nekoliko kritičnih točaka u Čakovcu, na što je Župan odgovorio kako su prometnice u Čakovcu u nadležnosti Grada. Sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a prema prijedlogu gradonačelnika Čakovca, sanirana su određena mjesta no tek će se realizacijom projekta cestovnih obilaznica poboljšati sigurnost prometa. Drugo pitanje vijećnik je usmjerio na proces zaštite autohtonih međimurskih proizvoda, čiju dinamiku kontrolira Ministarstvo poljoprivrede. Vijećnik Zlatko Bacinger (MDS) ponovno je uputio pitanje poduzeću "INA" oko eksploatacije mineralnih sirovina na području Međimurja dok je Zvonimir Siladi (HSS) svoje pitanje uputio Hrvatskim vodama oko gradnje nasipa na području donjeg Međimurja.
O situaciji da je sve više stranih investicija koje smatra da u poduzećima ne podižu standard na najbolji način, govorio je Franjo Cimerman (HDS) te prozvao župana zašto potiče dolazak stranih investicija. Župan je odgovorio da u domaćim i u stranim investicijama imamo i dobre i lošije primjere. „Javni sektor ne može utjecati koliko će koji poduzetnik radniku dati plaću. Ono što možemo, ono što radimo te ono što je naša politika je da Međimurju trebaju investicije, ali ne pod bilo kojim uvjetima, trebaju nova radna mjesta koja pak dovode do smanjenja nezaposlenosti. Time se stvara konkurentna radna snaga što u konačnici dovodi do našeg glavnog cilja, a to je povećanje plaća“, dodaje župan te nastavlja da se upravo zbog toga radi ono što je u nadležnosti Županije, stvaraju okviri da imamo efikasan javni sektor, promoviramo se na domaćem i stranom tržištu, dovodimo delegacije, nudimo jedan pozitivan primjer transparentnosti i stvaramo povjerenje investitora.
Da smo na dobrom putu potkrepljujem službenim gospodarskim podacima za 2014. godinu gdje međimursko gospodarstvo bilježi rast po svim parametrima. 73 posto međimurskih poduzeća prikazalo je dobit na kraju godine, što je najveći postotak u Hrvatskoj, a u 2014. godini bilježi se rast plaće od 73 kune u odnosu na 2013.godinu, čime smo, u prosjeku plaće od 3922 kune, na 15.mjestu od 21 hrvatske županije sa Zagrebom. Naravno da s time ne možemo biti zadovoljni, ali se bilježe pozitivni pomaci, a na nama svima je da uložimo napor da to bude još i bolje. Meni je drago da je i u javnosti započela šira javna rasprava o stanju našeg gospodarstva ali ipak zaslužujemo više samopoštovanja jer nismo najgori u odnosu na druge “, zaključio je.
Nakon aktualnog sata vijećnici su raspravljali o prvim izmjenama i dopunama Proračuna Međimurske županije koji se umanjuje za 1 043 235 kuna te iznosi 131 955 449,00 kn. Krajem prošle godine evidentiran je minus 17,7 milijuna kuna koji se sa krajem svibnja ove godine smanjio na 15,8 milijuna kuna.
U obrazloženju Proračuna župan Matija Posavec  objasnio je kako je ovaj rebalans vrlo kompliciran financijski dokument zbog toga jer na njega direktni utjecaj ima porezna reforma. Tako se proračun na prihodima poreza na dohodak smanjuje za 7 milijuna kuna, iz nekoliko razloga. Prvo, zbog povrata poreza i početka godine kada je uobičajeno smanjen priljev u Proračun te je realizacija izvršenja manja od planiranog. Drugo, poreznom reformom se osnovica neoporezivog dijela plaće povećala na 2.600 kuna, a porez na dohodak na plaću iznad 13.200 kuna oporezuje se sa stopom od 40 posto, naspram dosadašnjih 8.800 kuna, što je obzirom na prosjek plaće u Međimurju dodatni udarac. Treće, sa 16,5 na 12 posto smanjen je prihod u županijski Proračun od poreza na dohodak onih općina koje imaju status potpomognutih područja, kojih je u Međimurju deset te grad Mursko Središće. Sve su to razlozi zbog čega je Županija bila primorana ići na smanjenje, no to će se kompenzirati fondom izravnanja od države od 9,8 milijuna kuna.
Unatoč smanjenju Proračuna, u tijeku investicije vrijedne 60 milijuna kuna
„Srećom, Proračun za ovu godinu nije planiran na način da nam porezni prihodi budu jedini i isključivi prihod za realizaciju projekata. Mi smo od početka krenuli sa traženjem načina kako planirane proračunske stavke možemo multiplicirati kroz podršku nacionalnih i europskih fondova. Da smo u tome uspješni govori podatak kako se direktno iz županijskog proračuna provode investicije vrijedne preko 60 milijuna kuna u obrazovanju i zdravstvu te dodatnih 30 milijuna kuna u cestogradnji preko županijskih ustanova“, naglasio je međimurski župan pritom se osvrnuvši na kapitalne projekte gradnje Doma zdravlja, investicije u sportsku dvoranu OŠ Orehovica, gradnju nove škole OŠ Pribislavec, obnovu Tehničke škole Čakovec, dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, obnove i gradnju domova kulture te drugo. „Osim toga, nastavljamo sa svim projektima koji su započeli i po kojima smo prepoznatljivi, kao što su besplatni udžbenici i prijevoz, jednokratne potpore za studente ili pak osiguravanje asistenata u nastavi. Drugim riječima, ovime dokazujemo da se s malo novca može napraviti puno u kapitalnim investicijama, s jedne strane, a s druge strane snažno usmjeriti Proračun prema građanima te pritom zadržati dosadašnji standard prema kulturi, sportu, udrugama civilnog društva i braniteljima te smanjivati dug iz prethodnog razdoblja“.
Međimurje opet prvo u Hrvatskoj - financiranje osobnih asistenata i djeci predškolske dobi
Jedini amandman na Proračun podnijela je potpredsjednica Skupštine Petra Kovačić u ime kluba vijećnika Hrvatski Laburista tražeći da se u županijski Proračun uvrsti 100 tisuća kuna koliko je potrebno da osobne asistente imaju sva djeca predškolskog uzrasta. Kako je istaknula vijećnica Kovačić, nakon uspješno provedenog projekta osobnih asistenata u nastavi u kojem je Županija uspjela povući preko 3 milijuna kuna za 57 osobnih asistenata koji su se brinuli za 62-oje osnovnoškolske djece predlaže se novi iskorak u pomoći udrugama, roditeljima i samoj djeci kojima je potreban asistent. Riječ je o tridesetak djece s područja Međimurja kojima će Županija financirati osobne asistente. Iako to nije obaveza ni nadležnost Županije kao jedinice regionalne samouprave, već općina i gradova, Župan je prihvatio prijedlog amandmana te vijećnicu Kovačić pohvalio za inicijativu i prikupljanje svih podataka. Tako će od jeseni djeca predškolskog uzrasta imati osiguranog osobnog asistenta na teret županijskoga proračuna.
Kako je država propisala minimalnu osnovicu i koeficijent koje dužnosnici u lokalnim, regionalnim i državnim upravama mogu imati, na sjednici je usvojena i odluka o plaći i drugim pravima dužnosnika Međimurske županije. Naime kako je plaća međimurskog župana daleko najmanja u državi, bilo je nužno uskladiti ili osnovicu ili koeficijente, no kako je na snazi odluka župana o strogim mjerama štednje na plaćama i drugim pravima svima u županijskim službama,  usklađivanjem je tek izvršena tehnička, ali nužna, korekcija plaće za 16 kuna.
Županijska skupština raspravljala je i o poslovanju Županijske uprave za ceste. Kako su se odlukom Vlade RH i resornog ministarstva povukla sva interventna sredstva svim županijskim upravama za ceste u Hrvatskoj te se ista preraspodijelila u državni proračun, ŽUC-u Međimurske županije time ostaje bez 3 milijuna kuna. No, kako je istaknula ravnateljica ŽUC-a Ljerka Cividini, najveći dio sredstava bio je predviđen za sanaciju klizišta, stoga je Županija preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatskih cesta kandidirala projekte sanacije klizišta na druge fondove.
Usvojen je i prijedlog programa javnih potreba u kulturi za 2015. godinu vrijedan 140 tisuća kuna kojim će se sufinancirati 21 projekt.
Županijska skupština imenovala je i članove Povjerenstva za ravnopravnost spolova u sastavu Marija Frančić, Petra Kovačić, Željka Perhoć, Nino Marđetko, Martina Šebrek, Aleksandra Ličanin, Ksenija Strelec i Željka Mihoković. Predsjednica Povjerenstva je Josipa Carović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content